Linkovi

U susret olimpijskim igrama: Nova američka ženska nogometna reprezentacija


Ženska nogometna reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je na svakim olimpijskim igrama, naravno od kada je i nadmetanje nogometašica uvedeno u olimpijski program na igrama u Atlanti 1996. godine osvojila jednu od medalja. Amerikanke su tada bile «zlatne» 2000. godine u Sydneyu «srebren», a u Atini 2004. ponovo «zlatne.» Međutim, na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu nisu bile tako uspješne i pred olimpijske igre u Pekingu u američkoj ženskoj nogometnoj reprezentaciji napravljene su borjne promjene. U najkraćem, novi trenera i novi stil igre, će biti predstavljeni u Pekingu.

Nogometna federacija SAD je prošlog novembra pozvala Šveđanku Piu Sundhage i ona je prvi trener nacionalnog tima rođen u inostranstvu. Njen osnovni zadatak bio je hitno promjeniti atmosferu u timu nakon razoćaravajućeg trećeg mjesta na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu, također održanom u Kini.

Jedna od novouvedenih metoda Sundhageove, ovdje na američkom tlu je snimanje tokom treninga.

«Mislim da je trening neka vrsta komunikacije, a korištenje video snimaka je neka vrsta povratne komunikacije. Ja sam to često radila u Švedskoj. Mislim da je to način da reprezentativke zastanu i razmisle šta su trebale i šta trebaju uraditi.»

Zamjenica kapitena, branič Kate Markgraf je jedna od dvije preostale igračice iz reprezentacije koja je 1999. nastupila na ženskom nogometnom svjetskom prvenstvu. On novom treneru, zapravo trenerici kaže:

«Pia je unijela mir. Ona nam je vratila samopouzdanje. Ona želi da igramo dobar nogomet i nastoji da nas tome nauči. Dozvoljavama nam duže držanjem lopte u posjedu, bez nepromišljenjog brzanja naprijed.»

Pred novim trenerom su brojni izazovi. Napad je bez vodećeg strijelca Abby Wambach. Ona je pretrpjela veću ozljedu (slomila je nogu u meču sa Brazilkama) tri sedmice prije prve utakmice na ovogodišnjem olimpijskom turniru. Golovi se sada očekuju od druge vrsne napadačice Natashe Kai Ona je postigla tri gola u pripremnom susretu protiv Canade.

U odbrani, Pia Sundhage je za prvog golmana izabrala Hope Solo. Tokom svjetskog prvenstva u ženskom nogometu lani, bivši trener Greg Ryan je u polufinalnom meču Hope Solo držao na klupi, a na gol postavia na gol iskusniju, ali znatno stariju Brian Scurry. Iznenađenje je bilo tim veće, jer je Solo bila izuzetno dobra u predhodna dva meča. Njeno slanje na klupu doprinjelo je porazu Amerikanki od Brazila sa 4:0.

Kate Markgraf, jedna od najiskusnijih reprezentaciji, za ovogodišnji tim kaže da je bitno drugačiji od onog prošlogodišnjeg:

«Ovaj tim ima vlastiti identitet, ima drugačiju taktiku od predhodnog. Mislim da je,u poređenju sa lanjskim, orijentiran na duže držanje lopte, ali uz orijentaciju na napad. To može značiti da ćemo biti manje ranjivi u odbrani. Naravno, pokušaćemo postići najviše.».

U prvom susretu u Pekingu, braneći zlatnu medalju sa prošlih olimpijskih igara, američke nogometašice igraju 6. avgusta protiv Norvežanki, koje su na svjetskom prvenstvu pročle godine pobjedilesa 4:1.

XS
SM
MD
LG