Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Dali će Amerikaci izabrati crnca za predsjednika?


Senator Barack Obama, kao član i predstavnik Demokratske stranke, na dobrom je putu da i zvanično postane prvi crnački kandidat za američkog predsjednika. Prema trenutnim ispitivanjima javnog mnijenja, on trenutno vodi ispred rivala Johna McCaina, Republikanca, a ako se sadašnji omjer popularnosti iskaže i na izbornim mjestima u novembru, Obama će ući u povijest kao prvi crnac, predsjednik SAD.

Jesu li SAD spremne za predsjednika-crnca?

U martu ove godine gospodin Obama je, govoreći o rezultatima preliminarnih stranačkih glasanja u kontekstu rasne pripadnosti, rekao:

«Usprkos iskušenju da se na moju kandidaturu gleda isključivo kroz rasne naočare, odnijeli smo sjajne pobjede u saveznim državama koje imaju većinsko bjelačko stanovništvo.»

Barack Obama je dobio milijune glasova od bjelačkih demokratskih glasača tijekom preliminarnih natjecanja za nominaciju protiv senatorice Hillary Clinton. Sada je u kampanji protiv republikanskog senatora Johna McCaina. Nada se pobjedama u tradicionalno konzervativnim saveznim državama, Zapadnoj Virdžiniji i Virdžiniji, kao i u tradicionalno demokratskim državama, poput Pensilvanije, čija je radnička klasa preferirala gospođu Clinton u preliminarnim glasanjima.

Mnogi glasači u spomenutim državama ukazuju na to da će rasa biti važan faktor u novembru.

Primjera radi, većinu glasačkog tijela u Zapadnoj Virdžiniji čini bijela radnička klasa. U gradiću Franklin Steve Miller vodi hotel i restoran. On je mišljenja da zajednica kojoj pripada neće stati iza Obame:

«Ne mislim da je u pitanju rasizam, nego građani Zapadne Virdžinije jednostavno nisu spremni za crnca u Bijeloj kući.»

Nakon pobjede Hillary Clinton, jednim ispitivanjem javnog mnijenja ustanovljeno je da su dva od deset glasača u Zapadnoj Virdžiniji glasali na osnovu rasne pripadnosti. Ed Tallman, urednik lokalnih novina Pendelton Times vjeruje da zna zašto građani Zapadne Virdžinije nisu naklonjeni Obami:

«Ljudi u Zapadnoj Virdžiniji vjeruju da će crnac koji ima političku moć uvijek favorizirati crnce u odnosu na bijelu radničku klasu.»

Jeff Bowman, 84-godišnji vlasnik prodavnice alata, vjeruje da je Amerika spremna za predsjednika-crnca, ali istodobno ima zamjerke Obami lično:

«On nema iskustva. Mislim da je to mnogo važnije pitanje od njegove rase.»

Vesla Weaver, profesorica univerziteta Virdžinija, bavi se i istraživanjem reakcija glasača na boju kože predsjedničkog kandidata. Ona ističe:

«U zemlji dominira atmosfera u kojoj čovjek ne želi da se na njega gleda kao na rasistu i koji ne želi da donosi odluke na osnovu rase. Stoga, kada su glasaci sučeljeni s izborom između crnog i bijelog kandidata, oni automatski nastoje da ne odlučuju zbog nečije rase.»

Pensilvanija, već je rečeno, ima veliku populaciju bjelačke radničke klase, odnosno 8 milijuna registriranih glasača. Dobiti Pensilvaniju je izuzetno važno za Obamu. U preliminarnim izborima tu je također pobijedila Hillary Clinton.

Lillian Kepler, 80-godišnja stanovnica Levinstauna, kaže da njoj kod Obame ne smeta rasa:

«Ne zato što je crnac, nego zato što smatram da nema kvalifikacije za predsjednika koje McCain ima.

Na američkim koledžima, čak i na konzervativnom jugu, Obama je jako popularan među studentima. Student Jessie White kaže:

«Mislim da su mnogi spremni i da žele ostaviti prošlost iza sebe i krenuti naprijed, progresivnije nego prije.

I studenti Geoff Skelly i Chris Blank kažu da će rasa biti važna u konačnom ishodu predsjedničkih izbora, ali ne i za njih i za konačan izborni rezultat:

«Mislimo da će za neke ljude i dalje rasa biti važna. Ipak, vjerujemo da se radi o manjini, koja neće moći odlučiti o ishodu izbora na osnovu boje kože.»

XS
SM
MD
LG