Linkovi

U susret lokalnim izborima u BiH: Nacionalistička retorika šteti ugledu BiH u svijetu


Za nešto više od dva mjeseca u Bosni i Hercegovini se održavaju lokalni izbori. Iako predizborna kampanja zvanično nije počela, političari su u javnost krenuli sa prepoznatljivom izbornom retorikom. Analitičari tvrde da tokom predizborne kampanje političke stranke neće predstavljati kvalitetne političke programe, već će, kao i do sada, koristiti nacionalističku retoriku za dobijanje glasova.

I profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak također smatra da retoriku bosanskohercegovačkih političara pred svake izbore najviše karakteriše nepovjerenje naspram drugih nacionalnih grupa. Nacionalistička retorika, smatra gospodin Ćurak, ne pomaže stvaranju pozitivne slike BiH u svijetu, ali pomaže vladajućim strukturama da i dalje ostanu na vlasti. Problem predstavljaju i birači koji, kako tvrdi, sa razvijenim podaničkim mentalitetom, najčešće glasaju za pripadnike svoje nacionalne grupe, a pripadnicima tih grupa ostavljaju odriješene ruke da «tjeraju» svoje:

«Mi smo od jučer.... je li.... upoznati sa time da su poslanici sebi ponovno enormno povećali plaće... Ali, naravno da ta činjenica neće proizvesti nikakav efekat, u onom smislu u kojem bi ta činjenica proizvela efekat u uređenim državama, na način da bi te političke elite naprosto bile otpremljene u opoziciju.»

Prema istraživanju na kojem je radio profesor Ćurak, u prošloj izbornoj kampanji političari su posvetili u prosjeku 1,5 odsto nastupa konkretnim pitanjima. Ostatak vremena najviše je bio usmjeren na nacionalističku retoriku. On od predstojećih lokalnih izbora u oktobru ne očekuje bitne i pozitivne promjene:

«One, hajdemo reći, progresivne političke snage kojih ima u BiH... ne puno, ali ih ima.... njima je vrlo teško djelovati unutar ovakvog političkog sistema. Čak bih rekao da taj politički sistem poništava neke njihove ideje napretka koje se naprosto razbijaju o hridi dejtonske tvrđave. Ja bih zaista volio biti optimista, ali ne vjerujem da će lokalni izbori išta, išta novo donijeti.»

Prema mišljenju mnogih analitičara apatija bosanskohercegovačkog građanstva dosegla je maksimalnu koncentraciju. Profesor Ćurak, pak, smatra da je u većini stanovništva prisutan bijes, ali i osjećaj da na izbore treba izaći. Na taj način, tvrdi on, razvija se ideja građanskog društva i «vježba» demokratija.

XS
SM
MD
LG