Linkovi

U susret predsjedničkim izborima u SAD: Denver po drugi put


Prošlo je 100 godina od kada su se predstavnici Demokratske stranke prvi put sastali u Denveru da imenuju kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Kada se stranački delegati ponovo nađu u glavnom gradu savezne države Colorado, dnevni red konvencije se neće mnogo razlikovati od onog prije jednog vijeka, ali grad je uveliko izmijenjen.

Povijest Denvera počinje sa zlatnom groznicom koja je izbila u Coloradu tokom 1859. godine, u slivu rijeka Cherry Creek i South Platte. Nekolicina tragača za zlatom našla je bogatstvo. Mnogi drugi nisu se obogatili, ali privučenih zlatom bilo je dovoljno da pokrenu rudarstvo, ostanu tu i podrže i održe razvoj regije.

Izbor gradonačelnika Roberta W. Speera 1904. godine je bio prekretnica u izrastanju Denvera.

Tom Noel, profesor istorije na univerzitetu savezne države Colorado, kaže da je gospodin Speer začetnik programa javnih radova zbog čega je grad, na čijem je čelu bio, izabran kao domaćin Demokratske konvencije 1908. godine.

«On je želio da Denver transformiše u nešto što je nazivao " Parizom na rijeci Platte" ili "Prekrasnim gradom," imajući kao uzore Washington, Pariz i Berlin. Na njegovo insistiranje izgrađena je mreža parkova i širokih puteva sa drvoredima, divan gradski centar i jedna potpuno nova gradskadvorana.»

Ispred te gradske dvorane, mještani su dobrodošlicom pozdravili delegate Demokratske stanke, pristigle u natrpanim kočijama prekrivenim snijegom sa obližnjih Stjenovitih planina. Indijanci iz plemena Apache, izvodili su ratne plesove uz poklike, o čemu su, kaže profesor Noel, lokalne novine duhovito izvijestile na ovaj način:

«Bilo je teško razlikovati Indijance od stranačkih delegata, osim što su delegati vrištali cijelo vrijeme i nosili više bedževa.»

Troškovi obezbjeđenja, koji danas, 100 godina kasnije, mogu dostići i 50 miliona dolara, nisu ni izblizu toliki 1908. godine:

«Tada to je bilo nekoliko agenata agencije Pinkerton i nekolikodenverskih policajaca izvan dužnosti. Oni su rekli da je njihov jedini problem bilo džeparenje. Desio se i jedan okršaj...grudvama snjega i zbog toga je uhapšeno 40 ljudi.»

William Jennings Bryan, koji se1908. godine nalazio na čelu liste predsjedničkih kandidata, bio je karizmatičan govornik.... kao i ovogodišnji vjerovatni kandidat, senator Barack Obama. Profesor Noel ističe da određenih sličnosti ima i sada. Gospodin Bryan je tada govorio o problematičnoj državnoj ekonomiji, iskazao protivljenje ratu u inostranstvu (sada je to rat u Iraku, a tada je to bio Američko-španski rat), i založio se za prava žena.

«U Coloradu je ženama još 1893. godine dato pravo da glasaju, znatno prije nego u ostalim dijelovima zemlje, tako da je zapravo na konvencijama Demokrata i Republikanaca bilo žena birača. Ali one su bile razočarane u slučaju Denvera jer Demokrate nisu podržale pravo žena da glasaju na državnom nivou sve do 1919. godine.»

Ove godine gradski lideri Denvera se nadaju da će 41 milion dolara utrošenih na pripremu i organizaciju konvencije Demokratske stranke pomoći povećanje ekonomskog razvoja i turizma u regionu. Profesor Noel i tu vidi određenu podudarnost - organizatori su i sada i prije sto godina, kada je rudarska industrija Denvera bila pred kolapsom, imali vrlo slične ideje:

«I tada je motiv bio promovirati turizam i, i kasnije, dobijati konvencije. Te 1908. godine osnovan je, zapravo, «Biro za konvencije i posjetioce,» sa ciljem da i narednih godina i decenija osigura dobijanje organizacije i održavanja i drugih konvencija i da u Denver privuče što više turista. Konvencijom Demokratske stranke tada je napravljen dobar posao.».

Ovog augusta nema planova o dovoženju snijega sa Stjenovitih planina kako bi se rashladili delegati. Oni i 50-ak hiljada posjetilaca nacionalne konvencije Demokratske stranke Denver će vidjeti i doživjeti kao naprednu gradsku zajednicu, grad koji je svjestan činjenice da je nastojanje da bude dobar domaćin stranačkim konvencijama rezultiralo višestrukim koristima.

XS
SM
MD
LG