Linkovi

New York Times: I predsjednik Afganistana ima koristi od ilegalne proizvodnje maka


Thomas Schweich, bivši koordinator za borbu protiv droge i sudske reforme u Afganistanu, u tekstu danas objavljenom na web stranici dnevnika New York Times-a optužio je i afganistansko rukovodsvo da podržava uzgoj opijuma. Schweich navodi da, osim što talibanske snage podržavaju uzgoj i trgovinu opijuma da bi finansirali militantne opreacije, i predsjednik Hamid Karzai i njegove pristalice trgovinu drogom koriste da bi se obogatili.

Gospodin Karzai, na današnjoj konferenciji za novinare koju je održao sa generalnim sekretarom NATO saveza Jaap de Hoop Schefferom u Kabulu, nije direktno odgovorio na optužbe, ali je rekao da su Afganistanci primorani uzgajati mak da bi preživjeli siromaštvo i rat.

Scheffer i Karzai su također govorili o angažmanu NATO snaga u Afgnaistanu. Generalni sekretar NATO-a istakao je da NATO neće tražiti širi mandate, mandat koji bi trupama dozvolio da napadaju skrivena uporišta militanata u Pakistanu. Predsjednik Afganistan je, međutim, naglasio da se borba protiv terorizma ne vodi samo u Afganistanu, i da bezbjednosti u njegovoj zemlji neće biti sve dok se međunarodna zajednica odluči i na uklanjanje skloništa terorista u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG