Linkovi

Nakon hapšenja Karadžića: Važan i dobar korak, ali samo delimičan uspeh


VOA: Američki analitičari balkanskih događanja jednoglasni su u oceni da hapšenje Radovana Karadžića predstavlja veliki korak u pravcu evropske integracije Srbije. No, potpredsednik američkog instituta za mir Danijel Server i bivši američki ambasador u Beogradu Majkl Polt koji je trenutno angažovan u Nemačkom Maršalovom fondu ovde u Vašingtonu, upozoravaju na potrebu reforme srpskih službi bezbednosti i predaje preostale dvojice haških optuženika.

Polt: "Hapšenje Karadžića predstavlja veliki uspeh sadašnjih vlasti i snaga bezbendosti Srbije, na čemu se dugo radilo. Danas, moje prve misli su o žrtvama i porodicama žrtava u masakrima za koje je Karadžić optužen. U tom smislu, ovo nije samo pobeda za sadašnju vladu i pravdu, već, što je još važnije, najava da će pravda biti zadovljena."

Server: "Hapšenje Karadžića je važan i dobar korak, ali to je samo delimičan uspeh. Moramo videti i Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, kao i reformu snaga bezbednosti u Srbiji."

VOA: I Majkl Polt i Danijel Server veruju da hapšenje Karadžića označava novu fazu evropskih integrativnih procesa i saradnje sa Sjedinjenim Državama, mada skreću pažnju da se i preostala dvojica optuženih moraju predati sudu u Hagu.

Danijel Server
Server: "Svakako će se time nešto više otvoriti vrata prema Evropskoj uniji, ali postoje i druge stvari koje Srbija treba da učini, ne za SAD, već za samu sebe. Sadašnje vlasti u Srbiji nisu sigurne sa sadašnjim snagama bezbednosti koje nisu reformisane i mislim da bi trebalo da krenu u pravcu reformi snaga bezbednosti."

Polt: "Što se tiče SAD, svakako da će to unaprediti odnose dve zemlje, ali istovrmeno zavisiće od Beograda da okonča proces saradnje sa Hagom, odnosno da ispuni obaveze prema međunrodnoj zajednici, da učini šta je potrebno za priključenje trans-atlanskoj zajednici. Ako srpska vlada nastavi putem kojim je krenula, odnosi Beograda i Vašingtona će se unaprediti. Još su na slobodi Ratko Mladić i Goran Hadžić, koje bi trebalo izvesti pred lice pravde."

VOA: Dvojica vašingtonskih analitičara ukazuju i na promenu kursa vlade u Beogradu u odnosu na politiku koju je zastupala vlada Vojislava Koštunice.

Polt: "Nadam se da je ovo dobar znak u tom pravcu. Međutim, jedno hapšenje ne znači novu politiku, i mada je sadašnja koaliciona vlada pro-evropski i pro-zapadno orijentisana, još mnogo toga treba učiniti i sada bi trebalo videti koliko će uporna biti sadašnja vlada u ispunjavanju zahteva svog vlastitog naroda, šta je potrebno srpskom narodu i šta će srpske vlasti moći da učine na tom planu. To je pravo pitanje."

Server: "Iako ne mogu da verujem da snage bezbednosti Srbije nisu znale gde se on nalazi, mislim da je Karadžićevo hapšenje posledica političkih promena u Srbiji i da će sadašnje vlasti nastaviti u tom pravcu. Međutim, još imamo jedan veliki problem, koji se mora rešiti, o čemu Tadićeva vlada nije promenila mišljenje - a to je Kosovo. Kosovo je problem i ostaće problem između Beograda i Evrope, ako Beograd zadrži svoj sadašnji stav."

XS
SM
MD
LG