Linkovi

SAD: Karadžićevo hapšenje dobra vijest za sve one kojima je stalo do pravde


Američki State Department je danas, u sličnom tonu kao i jučer Bijela kuća, pozdravio hapšenje Radovana Karadžića i akciju srbijanskih vlasti. Njegovo hapšenje je dobroošao znak opredjeljenosti nove vlade Srbije da u potpunosti surađuje sa Haškim sudom i krene prema euro-atlantskoj budućnosti, istakao je, uz ostalo, danas na redovnom brifingu u State Departmentu pomoćnik glasnogovornika Gonzalo Gonzales.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright je izrazila zadovoljstvo hapšenjem Radovana Karadžića, rekavši da joj je drago da je upravo vlada Srbije poduzela tu akciju koja će Srbiji pomoći da izađe iz izolacije i omogućiti da krene naprijed i postane dio Evrope. Karadžić je, po njenom mišljenju, na mnogo načina više od mozga koji je stajao iza svih operacija i zato gospođa Albright misli da je njegovo hapšenje veoma važno. Ona, također, smatra da je hapšenje Karadžića bitno i za Srbe kako bi mogli držati glavu uzdignutije nego što su to bili u stanju posljednjih godina.

Kongresmen Russ Carnahan je jutros po dolasku u New York izdao saopćenje u kojem je pozdravio napore Haškog tribunala i međunarodne zajednice na hapšenju Radovana Karadžića.

«Njegovo hapšenje ponovno u fokus stavlja na zločine iz prošlosti u BiH koji nikada neće biti zaboravljeni. Svi se nadamo da će Karadžićevo hapšenje donijeti barem neki mir obiteljima žrtava. Poštujem koliko sve to znači za toliki broj onih koji su bili primorani da budu svjedoci teroru kojeg je on stvarao. Kao predstavnik mnogih Amerikanaca bosanskog porijekla u Kongresu, znam da ovo ne zatvara knjigu događaja od prije jedne decenije, ali je pozitivno okretanje još jedne stranice jednog od najužasnijih poglavlja istorije» - navodi u svom saopćenju kongresmen Carnahan i dodaje da se i ostali koji se nalaze u bijegu moraju privesti na sud zbog zločina za koje su optuženi.

Kongresmen Alcee Hastings i senator Benjamin Cardin, kopredsjedatelji američke Komisije za sigurnost i suradnju u Evropi, odnosno Helsinške komisije, su također pozdravili Karadžićevo hapšenje rekavši da je ono važan korak i za Srbiju i BiH.

«Iskreno se nadam da njegovo hapšenje i očekivani transfer u Hag iskazuju jasnu opredjeljenost Srbije da se riješi nacionalističke ostavštine 90-tih godina. Potreban naredni korak je hapšenje i transfer Ratka Mladića i bio bih siguran da bi tada obje zemlje brzo krenule ka post-konfliktnom oporavku koji je zastao zbog tog pitanja, i ka pridruženju Evropi kojoj obje pripadaju» - istakao je kongresmen Hastings.

Senator Cardin je naglasio da je to sjajna vijest za svakoga u svijetu ko podržava ljudska prava i pravdu i izrazio nadu da će Karadžićevo hapšenje donijeti neku vrstu kraja za obitelji žrtava srebreničkog masakra.

XS
SM
MD
LG