Linkovi

Srbija: Karadžić može biti izručen Hagu


Specijalni sud za ratne zločine republike Srbije donio je presudu na osnovu koje se jučer uhapšeni osumnjičenik za ratne zločine Radovan Karadžić, ratni lider bosanskih Srba, može izručiti Haškom sudu da bi mu bilo suđeno po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za suradnju sa Haškim sudom, Rasim Ljajić i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević su danas u Beogradu, na konferenciji za novinare, saopštili da su sudije Suda za ratne zločine ocijenili da su se stekli uvjeti za izručivanje Radovana Karadžića tribunalu u Hagu.

Advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić je rekao da će uložiti žalbu na presudu o izručenju.

Kao što smo već saopštili, pripadnici srbijanskih snage sigurnosti su Radovana Karadžića uhapsili kasno sinoć, kada je pokušao napustiti Beograd i preći na neku drugu lokaciju. Prema njihovim informacijama Karadžić se skrivao u Beogradu držeći privatnu ordinaciju za alternativnu medicinu pod imenom Dragan Dabić.

Kako danas navode srbijanski mediji i informativne agencije, Radovan Karadžić je praćen i uhapšen na osnovu informacija koje su srbijanskim snagama sigurnosti dostavile inostrane obavještajne agencije

XS
SM
MD
LG