Linkovi

Haška optužnica i biografija R. Karadžića


Radovan Karadžić, kako stoji u optužnici Haškog suda je jedan od članova osnivača i predsjednik Srpske demokratske stranke ( SDS ) do 19. jula 1996. Postao je predsjednik Saveza za nacionalnu bezbjednost takozvane Srpske Republike Bosne i Hercegovine 27. marta 1992., zatim predsjednik tročlanog predsjedništva srpske republike 12. maja 1992. u kojem je bio do 17. decembra 1992. Bio je član vrhovne komande oružanih snaga srpske republike približno od 30. novembra 1992, i isključivi predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant oružanih snaga od 17. decembra 1992.

Radovan Karadžić je optužen za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistvo, hotimično lišavanje života, progone, deportaciju, nečovječna djela,protivpravno terorisanje civila, uzimanje talaca.

Radovan Karadžić se tereti na osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti nadređenog za:

-Genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistvo, hotimično lišavanje života (teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949., kršenja zakona i običaja ratovanja, genocid, zločini protiv čovječnosti-

- Progone, deportaciju, nečovječna djela, protivpravno terorisanje civila, uzimanje talaca (kršenja zakona i običaja ratovanja, zločini protiv čovječnosti.

U novembru 1998. SAD su ponudile novčanu nagradu od pet miliona dolara osobama koje pomognu da se pred sud izvedu optuženi za ratne zločine, a četiri godine kasnije (januar 2002.) na ulicama Sarajeva pojavile su se potjernice za Karadžićem i Mladićem.

FENA podsjeća na bigrafiju Radovan Karadžić koji je rođen je 19. juna 1944. godine u selu Petnica nedaleko od Šavnika, na Durmitoru, u Crnoj Gori. U Sarajevo je došao 1960. godine, gdje je završio srednju medicinsku školu i 1971. diplomirao na Medicinskom fakultetu, na kome je specijalizirao psihijatriju. Dio školovanja proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je proučavao psihoterapiju i američku poeziju. Do marta 1977. radio je u Centru za obrazovanje odraslih "Đuro Đaković", a potom na Psihijatrijskoj klinici na Koševu u Sarajevu. Krajem 1983. i početkom 1984. radio je u Zdravstvenom centru na Voždovcu u Beogradu. U isto vrijeme bio je i psihijatar FK Crvena zvezda.

Zbog optužbi da je državnim novcem sagradio vikendicu na Palama, 1. novembra 1984. godine je otišao u sarajevski istražni zatvor, ali je, u nedostatku dokaza, pušten nakon 11 mjeseci. U Sarajevu je 26. septembra 1985. osuđen na tri godine zatvora zbog pronevjere i prevare, ali kaznu nije odslužio. U Domu zdravlja na Voždovcu u Beogradu nastavio je da radi do 1987. kada se pridružio porodici u Sarajevu i ponovo počeo da radi na Psihijatrijskoj klinici.

Zvanično je počeo da se bavi politikom 1989. godine kada je osnovao Srpsku demokratsku stranku (SDS). U julu 1990. izabran je za prvog predsjednika stranke. Od ukupno 222 glasa, on je dobio 221. Nakon proglašenja nezavisne Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku, Karadžić je postao njen prvi predsjednik. U aprilu 1992. Karadžić odlazi na Pale, a vlada RS počinje 7. maja 1992., mjesec dana uoči prvih sukoba, da realizuje svoju odluku o formiranju sopstvenih oružanih snaga preuzimanjem srpskog vojnog kadra JNA iz BiH. Sve vrijeme rata u BiH bio je lider bosanskih Srba i zajedno s ratnim komandantom Ratkom Mladićem, kreator ratnih operacija. Karadžić je oženjen je Ljiljanom Zelen sa kojom ima kćerku Sonju i sina Sašu.

XS
SM
MD
LG