Linkovi

Washington – Hapšenje Karadžića pokazuje opredjeljnost Srbije da suradjuje sa Haškim sudom


Srbijanske snage sigurnosti su uhapsile bivšeg lidera bosanskih Srba, haškog optuženika za ratne zločine, Radovana Karadžića, jednog od najtraženijih ljudi u svijetu.

O hapšenju je izvješteno iz ureda predsjednika Srbije, Borisa Tadića kasno u ponedjeljak.

Kako se navodi, akcijom srpskih službi bezbjednosti ratni lider bosanskih Srba, kojeg je haški tribunal optužio za genocid, zločin protiv čovječnosti i druge različite zločine, lociran je i lišen slobode.

Karadžić je pritvoren u zatvoru istražnog suda Vijeća za ratne zločine u Beogradu, gdje čeka moguće izručenje Haškom tribunalu. U saopštenju se, međutim, ne navodi kada i gde je najtraženiji haški bjegunac uhapšen.

U Beograd je, inače, u utorak trebalo da doputuje glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, a šefovi diplomatija EU su najavili da će na svom samitu razmatrati pitanje evropske integracije Srbije, upravo u svijetlu ostvarenja njene pune saradnje sa Haškim sudom.

Brammertz je rekao da hapšenje Karadžića potvrdjuje da niko nije izvan domašaja zakona.

Hapšenje najtraženijeg optuženika Haškog suda za ratne zločine, Radovana Karadžića pozdravili su i lideri Evropske Unije, koji su hapšenje ključnih haških optuženika učinili ključnim uvjetom mogućeg članstva Srbije u EU.

Iz Bijele kuće su rekli da hapšenje Karadžića pokazuje opredjeljnost Srbije da suradjuje sa Haškim sudom. U isto vrijeme Bijela kuća je izrazila zahvalnost za hrabrost onima koji su uhapsili Radovana Karadžića.

Radovan Karadžić je bio više od 12 godina u bjekstvu. On je, kako se navodi u haškoj optužnici, odobrio ubistvo na hiljade ne-Srba civila, uključujući masakr u Srebrenici više od osam hiljada Bošnjaka, dječaka, odraslih muškaraca i staraca.

Karadžić je bio jedan od četiri balkanska ratna lidera koje traži Haški tribunal. Bivši vojni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić i bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić još uvijek su u bjekstvu. Policija u Srbiji je prošlog mjeseca uhapsila bivšeg zapovjednika policije Bosanskih Srba Stojana Župljanina.

XS
SM
MD
LG