Linkovi

BiH: Smjena na čelu Oružanih snaga


Oružane snage BiH danas su dobile novog načelnika Zajedničkog štaba. U okviru redovne rotacije, prvi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general - pukovnik Sifet Podžić, nakon četiri godine, predao je dužnost kolegi general-majoru Miladinu Milojčiću.

Predajući dužnost gospodin Podžić je istakao da je vrlo zadovoljan je što je za vrijeme njegovog mandata završena reforma odbrane u BiH. Oružane snage BiH su za posljednje četiri godine postale stabilan i siguran oslonac društvene zajednice i dovele je pred ulazak u NATO savez, takođe je rekao general Podžić i dodao:

"Zadovoljstvo je reći da je znatan broj zadataka izvršen u predviđenim rokovima i na način da smo rezultatima zaslužili poziv na Intezivni dijalog, koji je najbolji znak da smo savim blizu i Akcionim planu za članstvo u NATO-u."

Novi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general-major Miladin Milojčić predstavio je nove zadatke koje su pred bosanskohercegovačkom armijom. Smatra da su prije ulaska u NATO savez neophodni novi kadrovi i oprema:.

"Svjesni smo činjenice da NATO u članstvo prima državu, a ne samo njene oružane snage, ali smo takodje svjesni i da Oružane snageBiH imaju važnu ulogu u procesu ispunjavanja uslova za ulazak. Zato intezitet našeg angažovanja u aktivnostima Partnerstva za mir neće nimalo splasnuti."

Na svečanoj ceremoniji govorio je i predsjedavajući Predsjedništa BiH Haris Silajdžić. On je naglasio, pored ostalog, da rezultati u oblasti reforme odbrane mogu biti primjer i za druge reforme u BiH:

"Uspostavom civilne komande i kontrole nad odbrambenim strukturama, uz demokratski nadzor, osiguran je put BiH ka članstvu u NATO-u, u programu Partnerstvo za mir."

Na kraju ceremonije pripadnicima OS BiH obratio se i ambasador SAD u BiH Charles English. Čestitajući pripadnicima vojske, rekao je da su OS BiH postale ozbiljan partner SAD-u i njenim saveznicima:

"Za samo 4 godine OSBiH razvile su se u jedinstvene snage koje nose jednu uniformu, služe pod jednom zastavom i slijede jedan lanac komandovanja. To su snage koje su ovoj zemlji omogućile da preuzme odgovornost za vlastitu sigurnost. To su snage koje su ovu zemlju dovele pred vrata NATO saveza i postale jak partner SAD-u i njenim saveznicima."

Novoizabrani načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Miladin Milojčić obavljaće funkciju naredne četiri godine. Za to vrijeme očekuje, ako je rekao, se da BiH uđe u NATO savez.

XS
SM
MD
LG