Linkovi

Jeftino kod Jacka: Stara odjeća za probirljive


Uvijek je bilo i biće ljudi koji jako mnogo polažu na izgled, odjeću koju nose, stil kojim bi da budu nekako drugačiji, a ne mogu priuštiti ono najnovije, najmodernije, najbolje što na tržište izbacuju proslavljeni modni kreatori i modne kuće od imena i ugleda. Da bi se obukli i izgledali onako kako žele, odlučuju se za kupovinu koja postaje sve popularnija: idu u butike u kojima se prodaje dobro očuvana, «vintage» odjeća po ne tako visokim cijenama.

U čemu je tajna?

Odgovor je vrlo jednostavan - odjevni predmeti su prethodno nošeni. Dobro očuvani, iz nekog drugog vremema, karakterističnog modnog dizajna i materijala drugačijih nego danas, omogućavaju onima koji ih kupuju da pojeftino zadovolje svoje prohtjeve.

Jedna od najpopularnijih prodavnica tog tipa u New Yorku je «Cheap Jack Vintage Clothing (Jeftin odjeća kof Jacka)». Vlasnik, Jack Markus će rado objasniti šta on podrazumijeva pod pojmom vintage, bitnom odrednicom odjeće koju prodaje:

«Šta je zapravo vintage? To su, za mene, komadi odjeće trideset ili četrdeset godina stari. Ako se radi o stvarima koje su samo desetak godina stare, to je isuviše suvremeno za našu prodavnicu. Dakle, ono što se nalazi u mojoj prodavnici mora biti najmanje iz 80-tih godina prošlog stoljeća.»

Nošenu, ali vrijednu odjeću «Cheap Jacks» u New Yorku prodaje već trisesetak godina. Kupci iz svih sfera života dolaze u potrazi za vrlo unikatnim predmetima, ali i povoljnim cijenama. Prodavnica također ima i široku međunarodnu klijentelu. Vlasnik kaže:

«Sada najviše dolaze Evropljani i posjetioci sa Dalekog Istoka. Oni su uvijek voljeli američku garderobu. Evropljani posebno tragaju za starinskim modelima, jer je u Evropi malo šta preživjelo Drugi svjetski rat.»

Moda, ko moda, vrti se u krugu više od stotinu godina. Modni kreatori vrlo često nalaze inspiraciju u onome što je bilo moderno prije više decenija, kopaju po modnoj prošlosti i kreiraju za danas. I Jack Markus im je na neki način sličan – dobro poznaje stare modne trendove i vrlo lako i jednostavno prepoznaje vrijedan starinski komad.

«Naravno da odmah uočavam dobre starinske stvari ... po stilu, po materijalu... Kada je materijal u pitanju, vrlo je jednostavno. Do sedamdestih godina prošlog stoljeća nisu se proizvodile mješavine materijala tako da starinski model mogu identifikovati samo dodirom ruke.»

«Cheap Jack» opstaje u gradu (New York) u kojem poslovni prostori nisu nimalo jeftini već tri decenije. To jednostavno znači da ima dovoljno kupaca koji hoće da na svoj način budu moderni i izgledaju isto, samo ipak malo drugačije. Što god paše njihovom ukusu, kažu eksperti, mogu naći u «vintage» prodavnicama, i po cijenama koje nisu nepodnošljiv udarac na budžet.

XS
SM
MD
LG