Linkovi

Obama na Srednjem Istoku: Afganistan kritičniji od Iraka


Senator Barack Obama, vjerovatni kandidat Demokratske stranke na predstojećim izborima narednog američkog predsjednika, danas je u Bagdadu kako bi iz prve ruke sagledao sigurnosne uvjete u toj zemlji.

On se susreo sa iračkim premijerom Nouri al-Malikijem, ali detalji njihovih razgovora nisu objelodanjeni. Također se očekuje da će se gospodin Obama razgovarati i sa glavnim zapovjednikom američkih snaga u Iraku generalom Davidom Petraeusom.

On je višegodišnji kritičar rata u Iraku, za razliku od njegovog ključnog rivala u predsjedničkoj utrci, republikanskog senatora Johna McCaina.

Obama je rekao da bi, ako bude izabran za predsjednika, u roku od 16 mjeseci povukao američke vojnike iz Iraka, dok McCain poziva na dugogodišnju američku posvećenost sigurnosti u Iraku.

U nedjelju je senator Obama na kratko boravio u Kuvajtu, nakon posjete Afganistanu. On je situaciju u Afganistanu opisao kao opasnu i rekao da je potrebna hitna intervencija. Obama smatra da bi Afganistan, a ne Irak, trebao biti u fokusu američkih anti-terorističkih napora.

Senator Barack Obama, poslije Iraka, planira posjetiti Izrael i Jordan, nakon toga odlazi u Evropu. Sa gospodinom Obamom putuju još dvojica američkih senatora, Republikanac Chuck Hegel i Demokrata Jack Reed.

XS
SM
MD
LG