Linkovi

Al Gore poziva Ameriku da svu struju proizvede koristeći čiste i obnovljive izvore energije


Bivši američki podpredsjednik Al Gore kaže da bi Sjedinjene Države trebalo da, u roku od deset godina, svu struju proizvode uz pomoć vjetra, sunca i drugih ekološki podobnih energetskih izvora. On je o energetskim resursima i klimatskoj krizi govorio juče ovdje u Washingtonu.

Cijene benzina i dalje su rekordno visoke u Sjedinjenim Državama. Bivši američki podpredsjednik Al Gore procjenjuje da će cijene energije nastaviti da rastu i dalje ukoliko Sjedinjene Države ne prestanu da se oslanjaju na goriva bazirana na uglju, koja takodje uzrokuju zagadjenje.

Mi pozajmljujemo novac od Kine da bismo kupili naftu od zaljevskih zemalja i sagorijevali je na način na koji uništavamo planetu. Sve se to mora promjeniti.

Gore kaže da bi, umjesto toga, Sjedinjene Države trebalo da proizvode struju koristeći čiste i obnovljive izvore energije koji su već dostupni. On priznaje da su za to neophodne visoke investicije, ali tvrdi da će se one višestruko isplatiti.

«Naučnici su potvrdili da na površinu planete Zemlje svakih 40 minuta dospije dovoljno solarne energije da bi se stoprocentno odgovorilo godišnjim svjetskim potrebama za energijom. Korištenje tek malog dijela te energije Sunca dovoljno je za proizvodnju sve struje koju Amerika koristi. Takodje svakodnevno, u koridoru srednjeg zapada Sjedinjenih Država ima dovoljno vjetra da se riješe stoprocentne potrebe Amerike za strujom.»

Bivši podpredsjednik i dobitnik Nobelove nagrade takodje je istakao da bi za generisanje te energije morala biti izgradjena nacionalna električna mreža. Gore je Americi uputio javni izazov da u roku od deset godina - struju proizvodi od čistih goriva, podsjetivši da bi se time takodje dao dobar zamah posustaloj američkoj ekonomiji.

«Kada novac šaljemo u strane zemlje da bismo kupili gotovo 70 posto nafte koju svakodnevno koristimo, onda oni tamo grade oblakodere, a mi ovdje gubimo radna mjesta. Ako taj novac trošimo na izgradnju solarnih sistema i vjetrenjača, stvaramo svjetski konkurentnu industriju i otvaramo nova radna mjesta u Americi.»

Al Gore je takodje istakao da globalna klimatska kriza postaje ozbiljnija nego što se ranije predvidjalo. On je, kao primjer, ukazao da naučnici upozoravaju da će u roku od pet godina, sjeverni polarni ledeni pojas vjerovatno potpuno nestajati tokom ljetnjih mjeseci.

Al Gore je bio podpredsjednik Sjedinjenih Država u administraciji Bila Klintona. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir, za svoj rad na podizanju svijesti javnosti o globalnom zagrijavanju i čuvanju energije. Njegovi kritičari smatraju da on prijetnju od klimatskih promjena ipak preuveličava.

XS
SM
MD
LG