Linkovi

Globalna recesija malo vjerovatna


Medjunarodni monetarni fond je jučer objavio revidirano ekonomsko predvidjanje navodeći da će se svjetski ekonomski rast povećati za 4.1% ove godine i nešto samo malo manje od 4% u 2009.

Ekonomisti MMF-a kažu da usprkos usporavanju u zapadnim ekonomijama, svijet je u iznenadjujuće dobroj situaciji. Brojevi pokazuju da je globalna recesija malo vjerovatna.

Izvještaj Barija Wooda.

Nedavne ekonomske vijesti u Sjedinjenim državama su bile mračne. Neuspjeh banke visokog profila dovodi do panike klijenata. Vlada nastoji spasiti dva giganta za kredite. A inflacija je veća nego bilo kada u posljednjoj deceniji.

Pa ipak, MMF predvidja da će rast biti veći u odnosu na predvidjanje prije tri mjeseca.

Simon Johnson je glavni ekonomista MMF-a.

«Efekti financijskog usporavanja koji su započeli prošlog ljeta prolaze kroz američku ekonomiju i ostale ekonomije industrijski razvijenih zemalja. Ali nekako sporije nego smo očekivali. Stoga po pitanju stvarne aktivnosti u prvoj četvrtini godine, postoje dobre vijesti.»

U Sjedinjenim državama se očekuje pozitivan rast, iako mali, sa umjerenim povećanjem 2009. Rast u zemljama u razvoju se dobro održava. U Kini, očekuje se da bruto nacionalni dohodak doživi umjereni rast od oko 10%. I to je manje u odnosu na 12% u 2007. Gospodin Johnson medjutim kaže da je kineska valuta potcijenjena i da bi Kina trebala dozvoliti brži rast svoje valute.

Smatramo da je potrebna fleksibilnost u valuti, što obično znači dozvoliti valuti da ojača prema dolaru. Zaista smatramo da bi se to trebalo desiti, kaže gospodin Johnson.

Neki predvidjaju da se jednogodišnja globalna kreditna kriza, podstaknuta poteškoćama na američkom tržištu kuća, bliži kraju. Jedan od njih je Josef Ackermann, iz Deutsche Bank. On upozorava da se globalna ekonomija suočava s novim izazovima.

Dolazi do povećanja cijena roba, medju njima hrane i goriva, i dolazi do slabljenja vrijednosti dolara, kaže on.

Općenito, ekonomisti kažu da je usprkos do sada nevidjenom stresu, globalni ekonomski rast u boljoj situaciji nego se predvidjalo prije samo tri mjeseca.

XS
SM
MD
LG