Linkovi

Komisija očuvanje spomenika BiH: Blagaju vratiti stari sjaj


Na popisu bosanskohercegovačkih nacionalnih spomenika od danas su dva nova objekta: Mir-Muhamedova džamija u Čajniču i vatrogasna kasarna u Sarajevu. Iz komisije za očuvanje nacionalnih spomenika zemlje stiže i vijest da su počele pripreme za upis bosanskih stećaka na listu međunarodno zaštićenih spomenika.

Stećci su vrsta kamenog nadgrobnog spomenika iz srednjeg vijeka. Ukrašeni su prizorima iz života, lova, viteških turnira, ili natpisima na srednjevjekovnom pismu – bosančici. Prema podacima iz osamdesetih godina, u BiH se nalazi najviše stećaka u regionu. Njihov broj premašivao je 65.000. Najviše ih je u Hercegovini, a najpoznatija je nekropola Radimlja kod Stoca. Osim u BiH, stećci se mogu naći još i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

U Komisiji za očuvanje spomenika kažu da su stećci danas u jako lošem stanju, te da u BiH svake godine propadne na desetine tih spomenika.

Ljiljana Ševo, predsjednica Komisije, kaže:

«Ne samo da je reljefna dekoracija veoma uništena, uglavnom nepovoljnim djelovanjem atmosferilija... kisele kiše su nešto sa čim se vjerovatno u 14, 15. vijeku nije računalo.... Zatim, ne nekim lokalitetima postoji i nemaran odnos... korištenje kamena za neke lokalne potrebe. Nažalost, svjedoci smo i neprimjerenih gradnji u neposrednoj blizini nekih od veoma značajnih nekropola....»

Na dnevnom redu Komisije za spomenike je i turistički razvoj Blagaja kod Mostara. Vlasti planiraju uklanjanje svih nezakonito izgrađenih objekata u Blagaju. To se posebno odnosi na betonske mostove na izvoru rijeke Bune, kraj blagajske tekije.

«To je takođe prirodno-graditeljska cjelina koja je zaista raznovrsna, dakle, od srednjevjekovnog grada, preko pravoslavne i katoličke crkve, do tekije i musafirhane.... sa izvorom Bune.... Da ne nabrajam.... starim mlinicama, rezidencijalnim kompleksima izuzetno atraktivnog sadržaja, i konstruktivnog i dekorativnog... Vjerujemo da će naš plan upravljanja doprinijeti vraćanju starog sjaja Blagaja.»

U Komisiji za očuvanje spomenika u BiH kažu da trenutno rade i na izradi Zakona o kulturnom naslijeđu BiH. Konkretnijih naznaka kada bi to moglo biti i završeno nema.

XS
SM
MD
LG