Linkovi

Iranski nuklearni program: Mijenjaju li SAD pristup?


Sjedinjene Američke Države će uputiti visoko rangiranog diplomatu da prisustvuje razgovorima predstavnika Irana i EU o nuklearnom programu Teherana, saopšteno je danas iz Bijele kuće. Mijenjajući dugogodišnju politiku odbijanja direktnih razgovora, navodi se da će se pomoćnik državnog sekretara William Burns pridružiti sastanku iranskog glavnog pregovarača Saeeda Jalilija i šefa vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Javiera Solane koji će biti održan ove sedmice u Ženevi.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je potvrdila prisustvo američkog diplomate i istakla da će to biti gest kojim Washington želi pokazati posvećenost rješenju nuklearne krize. Ona je takođe naglasila da će gospodin Burns na sastanku biti prisutan sstanku, ali da neće ne pregovarati.

Govoreći o ovom koraku, i glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je rekao da se time ne mijenja stav administracije predsjednika George Busha o tome da Iran mora suspendovati program obogaćivanja uranijuma prije početka ozbiljnih pregovora.

XS
SM
MD
LG