Linkovi

Sindikat Republike Srpske: Povećati najnižu platu


Nakon najnovijeg talasa poskupljenja energenata i hrane na svjetskom, ali i na domaćem tržištu, predstavnici sindikata Republike Srpske smatraju da je neophodno povećati najnižu platu od 250 konvertibilnih maraka koju primaju pojedini radnici u privredi. Oni su, trenutno, u najtežoj socijalno-ekonomskoj situaciji.

O tome predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kaže:

«Radi se o 24.114 radnika. To nije, dakle, velika cifra kada se uporedi sa brojem zaposlenih u Republici Srpskoj. To su oni radnici koji rade najjedostavnije poslove, uglavnom nekvalifikovani i polukvalifikovani radnici. Značajno je reći da se ova najniža plata ne odnosi na radnike koji se finasiraju iz budžeta i fondova, jer oni su davno prešli taj iznos koji se zove najniža plata.»

Ne sporeći da su plate niske, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Zdravko Ostojić ističe da globalna kriza ne pogađa samo radnike već i privrednike, te da je stoga, nerealno očekivati neka značajnija povećanja plata:

«U većini firmi dobit će za šest mjeseci biti manja nego u istom periodu prošle godine. Ne zato što nisu ostvarili obim usluga ili proizvodnje, nego što ne mogu svoje usluge i proizvode da prodaju po većoj cijeni jer imaju veliku konkurenciju i moraju prodavati po cijenama po kojima mogu. Ta razlika ide na teret ostvarene dobiti.»

Radi poboljšanja poslovanja gospodin Ostojić traži od vlade oslobađanje od plaćanja poreza za pripremanje toplih obroka u preduzećima, te izdvajanja za doprinose, ne na prosječne, već isplaćene plate, kako bi se izbjegle evidentne zloupotrebe.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da su ove sugestije prihvatljive i najavljuje skoro usvajanje zakona kojim bi preciznije regulisalo plaćanje doprinosa na plate:

«Tu kontrolu treba povećati tako što ćemo promijeniti zakon koji će propisati obavezu plaćanja poreza i doprinosa na bazi realne isplate plata u preduzećima i tako što ćemo izvršiti određeno rangiranje određenih zanimanja. Neće se moći desiti da pravnik u preduzeću prima platu od 250 maraka. Ako hoćete da imate pravnika, onda je za njega minimalna plata 1.000 maraka i na to će te plaćati porez i doprinos, bez obzira koliko vi plaćali tog pravnika.»

Gospodin Dodik, takođe, ističe da je uprkos brojnih poskupljenja, realna kupovna vrijednost prosječne plate u Republici Srpskoj danas veća za čak 28 procenta nego u decembru prošle godine. S druge strane, sindikalci upozoravaju da se za vrijednost najniže plate od 250 maraka u ovom entitetu u septembru 2007. godine moglo kupiti 203 kilograma brašna ili 127 litara ulja, a danas samo 147 kilograma brašna ili 76 litara ulja.

XS
SM
MD
LG