Linkovi

Rat u Iraku i Afganistanu: Različite strategije predsjedničkih kandidata


Ratovi u Iraku i Avganistanu su jučer bili centralna tema istupa kandidata za narednog predsjednika SAD. U Washingtonu je senator Barack Obama, vjerovatni kandidat Demokratske stranke, ukratko je rezimirao svoju strategiju vraćanja američkih vojnika iz Iraka. On će, inače, krajem jula posjetiti Irak i Avganistan. Njegov rival, Republikanac, senator John McCain, je na drugom kraju SAD, u Albuquerque-u u Novom Meksiku ustvrdio još jednom da se sa postojećom strategijom, za koju kaže da je bila uspješna, može izvojevati pobjeda i u Iraku i Avganistanu.

Šta su, u najkraćem rekli njih dvojica, 16 tjedana prije izbora na kojima se nadaju da će biti izabrani za narednog američkog predsjednika?

Senator Obama je istakao da je on osoba koja će vojnike iz Iraka vratiti kući. Takođe je naglasio da administracija mora izvršiti pritisak na iračku vladu kako bi se u Iraku postiglo političko pomirenje i okončalo sektaško nasilje:

«Prvog dana na dužnosti ja ću našim snagama odretiti jasnu misiju - okončati rat. Da budem jasan - iz Iraka moramo izaći tako oprezno kao što smo neoprezno ušli u tu zemlju. Mi možemo djelotvorno prerasporediti borbene jedinice u narednih 16 mjeseci po vući dio snaga. To znači do ljeta 2010. godine.»

Gospodin Obama je obećao da će nakon tog vremena u Iraku zadržati, kako je rekao, "ostatak snaga" koje bi se borile sa ostacima al-Qaida-e, štitile američko diplomatsko osoblje i nastavile sa obukom iračkih snaga sigurnosti. Govoreći o sadašnjem stanju u Afganistanu, on je rekao da je napredak protiv al-Qaida-e i Taliban-a, žrtvovan zbog rata u Iraku i istakao:

«Moj najviši prioritet kao predsjednika biće borba protiv al-Qaida-e i talebanskih snaga. To je rat koji moramo dobiti.»

S druge strane, tokom istupa u gradskoj vijećnici u Albuquerque u Novom Meksiku, senator John McCain je rekao da je pogriješio što se prošle godine protivio povećanju američkih snaga u Iraku i dodao:

«Senator Obama će vam reći da ne možemo pobijediti u Avganistanu bez gubitka u Iraku. U stvari, upravo je suprotno. Uspjeh u Iraku sa povećanim brojem vojnika pokazuje da na taj način možemo uspjeti i u Avganistanu.»

Gospodin McCain, predsjednički kandidat Republikanaca, vjeruje da zna kako ostvariti pobjedu u tim ratovima:

«Ako budem izabran za predsjednika, preokrenuću tok rata u Avganistanu, kao što smo uradili i u Iraku – sveobuhvatnom, pobjedničkom, strategijom. Ja znam kako da to uradim.»

Po ocjeni gospodina McCaina trupama NATO snaga u Avganistanu potrebna je izdašnija pomoći u borbi sa talibanskim borcima i pripadnicima al-Qaide. On takođe smatra da je potrebno, uz pomoć drugih zemalja koje bi dijelile troškove, udvostručiti broj vojnika avganistanske armije kako bi brojale 160 hiljada. Američke i snage NATO-a u Avganistanu moraju imati jednog vojnog zapovjednika koji će ih voditi, takođe je istakao senator McCain.

XS
SM
MD
LG