Linkovi

Za zdravlje djece: Bez alkoholnih pića za vrijeme trudnoće


Fetalni alkoholni sindrom u najkraćem je medicinski naziv za posljedice koje pogađaju bebe onih majki koje u toku trudnoće piju alkoholna pića. Ljekari i stručnjaci u oblasti zdravstva smatraju to najlakše sprječivim uzrokom mentalnih zaostataka i neuroloških oštećenja koja se mogu razviti nakon rođenjenja bebe i njenog odrastanja . U Južnoj Africi, zemlji sa jednom od najviših stopa fetalnog alkoholnog sindroma u svijetu, građanske grupe i porodice se udružuju u nastojanju da to spriječe i omoguće sretniju budućnost žrtve tog sindroma.

Tisha Lourens je živahna12-to godišnja djevojčica koja raste u Cape Townu u porodici koja ju je posvojila. Tisha je malena za svoje godine, ima teškoća pri izražavanju.... To je, u nakraćem, posljedica fetalnog alkoholnog sindroma, ili FAS-a.

Tishina prava majka se opijala tokom trudnoće i kada ju je, kratko nakon poroda, ostavila, brigu o Tishi preuzeli su Vivien i Peter Lourens. Morali su da se bore da bi malu Tishu održali u životu.

Naime, bebe rođene sa FAS-om prvo moraju proći kroz bolan proces detoksifikacije, koji uz dobru njegu preživljavaju, ali različiti oblici invalidnosti se razvijaju i ostaju trajna posljedica. Gospođa Lourens kaže:

«Ljudi, odnosno buduće majke, nisu svjesne štete koju čine pijući jednu šašu vina. To može zauvjek utjecati na život tog djeteta. To se može jednostavno izbjeći, može se stopostotno može spriječiti. Međutim posljedice FAS-a su stopostotno nepopravljive.»

Na osnovu istraživanja sprovedenih SAD i Kanadi, odnosno prema prijavljenim slučajevima, procjenjuje se da fetalni alkoholni sindrom i poremećaji vezani sa njim, ostavljaju posljedice na jedan odsto djece. U jednoj zajednici Južne Afrike ustanovljeno je da je broj djece sa tim sindromom dostigao čak 9 procenata. Ta zemlja ima, inače, najveću stopu, posebno u siromašenim područjima.

Tisha je preživjela, ali napreduje sporo i mora ići u specijalnu školu za djecu koja imaju teškoće u učenju. Čitanje i govorenje je jedna od posljedica FAS-a. Tisha ima teškoća u ponašanju, obraćanju pažnje.....

Doktorica Colleen Adnams, specijalista za razvoj djece pri univerzitetu Cape Town, podsjeća da je fetalni alkoholni sindrom naučno identificiran prije 30 godina i ističe da su tek nedavno slučajeva žrtava tog sindroma u Južnoj Africi postali su dovoljno uočljivi da potaknu traganja za za rješenjima.

«Za nas, sasvim je dovoljno podataka u vezi sa posljedicama i problemima kod djece i njihovih porodica, da počnemo potragu za strategijama i na širokom, zajedničkom, i na pojedinačnom nivou radi prevencije, a i radi pomoći djeci koja pate od posljedica fetalnog alkoholnog sindroma.»

U aktivnosti su uključene građanske grupe koje sponzoriraju obdaništa i centre za boravak djece nakon završetka nastave. Takođe sponzoriraju i programe obrazovanja odraslih. Mnogi aktivisti odlaze jer je upravo u toj kategoriji stanovmništva najučestalija pojava F.A.S-a. Djeca-žrtve F.A.S.-a nastoje se smjestiti u okruženja sa normalnom djecom, uz dodatno specijalno obrazovanje.

U domu Lourensovih, Tisha je uspjela zapamtiti kućnu adresu i broj telefona. Njen poočim, Peter Lourens, kaže da većina odraslih koji imaju posljedice fetalnog alkoholnog sindroma trebaju pomoć. Zabrinut je hoće li Tisha biti u mogućnosti da se suoči sa životom kada njega i njegove supruge ne bude.

"U tom pravcu bih volio da se usmjeri pažnja. Jeste, sprečavanje je definitivno nešto, ali šta sa djecom koja su već oštećena? Šteta je trajna. Ne može se promijeniti. Moramo ih dovoljno naučiti da mogu da opstanu u svijetu oko sebe, i nađu svoj put kada odrastu.»

Lourensovi u tom smislu pomažu razgovarajući sa nastavnicima, u zajednicama i građanskim grupama. Za malu Tishu i svu djecu koju može zadesiti njena sudbina rješenje je jednostavno.

Bez alkohola u vrijeme trudnoće..

XS
SM
MD
LG