Linkovi

SAD: Ekonomske teškoće se nastavljaju


Prema podacima iz dva najnovija izvještaja o ekonomskim kretanjima u Sjedinjenim Američkim Državama rast cijena hrane i goriva sve se ozbiljnije odražavaju na zdravlje američke ekonomije.

Prema izvješataju Ministarstva rada cijene u veleprodaji prošlog su mjeseca povećane za dva procenta, a u odnosu na proteklih 12 mjeseci čak devet posto. To je najveći porast cijena 1981. godine. U drugom izvještaju, izvještaju Ministarstva trgovine, prodaja na malo u junu je porasla tek za jednu desetinu procenta. Prodaja automobila je prošlog mjeseca opala za tri odsto, dok je, mjereno u dolarima, prodaja goriva porasla za 4,6 posto. To povećanje je, međutim, rezultat većih cijena na benzinskim stanicama, a ne posljedica veće kupnje.

Zbog teškoća na tržištu, najveći američki proizvođač automobila General Motors smanjuje proizvodnju kamioneta i troškove poslovanja u nastojanju da se nosi sa opadajućom prodajom i rastućim cijenama goriva.

Direktor GM-a Rick Wagner je danas u sjedištu kompanije u Detroitu iznio planove koji podrazumijevaju smanjivanje zdravstvenih i penzijskih povlastica uposlenih za 20 procenata, te prodaju imovine u vrijednosti od 4 milijarde dolara i posudbu dodatnih dvije milijardi, kako bi GM osigurao 15 milijardi dolara potrebnih za pokrivanje gubitaka.

Prodaja vozila General Motorsa u Americi je, inače, opala za 16 odsto u prvoj polovini ove godine.

XS
SM
MD
LG