Linkovi

Milorad Dodik: Genocid u Srebrenici lokalnog karaktera


U Srebrenici se 1995. godine dogodio genocid lokalnog karaktera koji su počinili dijelovi vojske i policije, a ne jedan čitav narod - izjavio je danas u Banjaluci premijer Republike Srpske Milorad Dodik. Kako je obrazložio, 11.jula nije prisustvovao godišnjici obilježavanja stradanja Bošnjaka u Potočarima pošto bi, kako je rekao, njegovo prisustvo bilo omalovažano, a čitav događaj ispolitizovan. Gospodin Dodik se založio za to da se u Bosni i Hercegovini izabere jedan dan kada bi se obilježavalo stradanje svih poginulih u proteklom ratu, bez obzira na nacionalnost. Stoga je, po njegovoj ocjeni, nepotreban za sutra najavljeni dolazak predstavnica Udruženja Majke Srebrenice na obilježavanje stradanja Bošnjaka u selo Kravica kod Bratunca.

«Ovaj slučaj... vezano za Kravice... je direktno motivisan željom za određenom vrstom provokacije. Ako se 11. jula obiljžava stradanje u i oko Srebrenice... onda je to trebalo da bude sasvim dovoljno, da se... ovaj... oda pijetet žrtvama. U svakom slučaju, imajući u vidu da će jedan broj stanovnika Republike Srpske imati određena uznemirenja zbog toga, ja mislim da je i ranije rečeno da javna manifestacija neće biti odobrena od strane MUP-a Republike Srpske.»

Gospodin Dodik je danas takođe optužio BHT za omalovažavanje Republike Srpske, zbog načina izvještavanja sa ceremonije obilježavanja stradanja Srba istočnog Podrinja 12.jula, nazvavši BHT stranom televizijom.

«Mi ne sporimo pravo da BHT radi što hoće, ali imamo pravo u odnosu na to da iznesemo svoj stav. Mislimo da je od samog postojanja BHT... da je to bila televizija jedne političke opcije, jedne političke ideje.... da to nije bio javni servis koji treba da predstavi događaje, nego iskuljučivo navijačka, politički navijačka televizija koja treba da devastira sve što dolazi i Republike Srpske.»

Gospodin Dodik je stoga danas saopštio da će šest konvertibilnih maraka za RTV taksu ubuduće plaćati Radio-televiziji Republike Srpske, ali nije pozvao građane da ne plaćaju RTV pretplatu.

XS
SM
MD
LG