Linkovi

Obilježena 13-ta godišnjica genocida u Srebrenici


Na desetine hiljada Bošnjaka iz svih krajeva BiH okupili su se u petak 11. jula uz Memorijalni kompleks u Potočarima kako bi odali poštu žrtvama genocida koji se na tim prostorima desio 1992. godine.

Tom prilikom ukopano je 308 identificiranih žrtava, starosti izmedju 15 i 84 godine.

Uz današnju dženazu, ukupan broj Srebreničana sahranjenih u Memorijalnom centru Potočari iznosi 3.215. Nešto više od tog broja još čeka na identifikaciju.

11. Juli Dan žalosti u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo je 11. juli Danom žalosti u znak sjećanja na žrtve zločina u Srebrenici. Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izjavio je da je donesena i Odluka o odobravanju 150 hiljada KM finansijske pomoć iz tekuće rezerve budžeta Organizacionom odboru za obilježavanje 13. godišnjice stradanja Srebreničana. Podsjetio je da je Vijeće ministara prošle godine za tu namjenu izdvojilo stotinu hiljada KM te da je i prošle godine donesena odluka da se 11. juli proglasi danom žalosti. "Mislim da je dobro da smo to uradili", kazao je Špirić, prenosi FENA.

Nikada nećemo odustati od traženja pravde, poručio visoki predstavnik na komemorativnom skupu u Potočarima

"Prvi uslov za postizanje pravde je pronalaženje i kažnjavanje svih koji su učestvovali u genocidu. Drugi uslov je saradnja s građanima Srebrenice kako bi obnovili njihovu zajednicu, a treći uslov je osigurati da Bosna i Hercegovina u cjelini, sigurno i nepovratno izađe iz tame u koju je gurnuta prije 15 godina", kazao je Lajčak i dodao da je Bosna i Hercegovine znatno napredovala na tom putu i da je na samom tragu potpune integracije u Evropu.

Prema njegovim riječima, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom napravljen je ogroman korak u tom pravcu. "Zajedno smo ostvarili napredak ka budućem miru i stabilnosti. Međutim, ništa ne može umanjiti užas onoga što se desilo u Srebrenici prije 13 godina", rekao je Lajčak, naglasivši da se ne završava sve na tome da se samo razmišlja o prošlosti i stoji pasivno po strani. "Imamo obavezu prema mrtvima da žive ne učinimo žrtvama. Svi mi imamo obavezu da zadovoljimo zahtjeve pravde, te da u isto vrijeme izgradimo Bosnu i Hercegovinu kao zemlju koja je po mjeri svih njenih građana sada, ali i za sve buduće generacije", poručio je Lajčak. Odavši počast svim žrtvama genocida u Srebrenici, visoki predstavnik je kazao da je to bio zločin protiv cjelokupne čovječnosti. "Molimo se za sve mrtve i još jednom potvrđujemo našu opredijeljenost pravdi", naglasio je Lajčak, prema saopćenju iz njegovog ureda.

U Beogradu je predsjednik Srbije Boris Tadić, u posebno izdatom saopćenju odao poštovanje žrtvama, rekavši da je njegova vlada posvećena nastojanjima da se sudi svima koji su odgovorni za masakr u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG