Linkovi

Iran fotomontažom pokušao prikriti grešku neuspjelog lansiranja


Američki zvaničnici kažu da je Iran u srijedu izveo dvije runde testiranja raketa, medju kojima i rakete srednjeg dometa sposobne da dosegne do Izraela. Navodi se da je Iran u prvom testu ispalio sedam raketa, a sat kasnije još osam u okviru manje vježbe.

dna od raketa testiranih u srijedu bila je Shahan-Tri, za koju Iran tvrdi da ima domet od dvije hiljade kilometara, što znači da su Izrael i drugi američki saveznici u okviru njenog dometa.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice je u četvrtak rekla da je Washington spreman da odbrani svoje saveznike u regionu. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je rekao da se Izrael ne plaši da djeluje kada su njegovi vitalni sigurnosni interesi ugroženi.

Iranska televizija je prikazala nekoliko raketa ispaljenih noću. Iran kaže da je vojna vježba pokazala da se zemlja može braniti sebe i svoj kontroverzni nuklearni program ukoliko bude napadnuta bilo od Izraela, bilo od Sjedinjenih Država.

Američki zvaničnici kažu da, izgleda, Iran nije testirao nikakvu novu raketnu tehnologiju. Američki ministar odbrane, Robert Gates je u srijedu rekao da iransko testiranje raketa nije Sjedinjene Države dovelo bliže mogućem vojnom sukobu sa Iranom.

Neovisni analitičar odbrane, sa sjedištem u Londonu, Mark Fitzpatrick kaže da je Iran manipulirao fotografijom kako bi prikrio grešku, odnosno neuspjelo lansiranje jedne od raketa.

Fotografije koje je u srijedu objavila agencija vijesti Iranske Revolucionarne garde prikazuju četiri rakete ispaljene u zrak. U četvrtak je fotografija zamjenjena sličnom na kojoj se vide tri rakete neposredno nakon ispaljenja, dok je četvrta ostala na zemlji ne aktivirana.

Expert Medjunarodnog instituta za strategijske studije, Mark Fitzpatrick smatra da je četvrta raketa imala neku grešku zbog koje nije lansirana, te da su iranci fotomontažom pokušali na prvoj fotografiji prikazati da su sve četiri rakete uspješno i istovremeno ispaljene.

U medjuvremenu ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je rekao da su iranski raketni testovi ove sedmice pokazali da američki sistem raketne odbrane u Evropi nije potreban, jer rakete Teherana ne mogu toliko daleko doseći.

On je danas reporterima u Moskvi rekao da testovi potvrdjuju da Iran ima rakete dometa do 2 hiljade kilometara, te da raketni štit u Evropi nije potreban kako bi ih pratio ili na njih reagirao.

Gospodin Lavrov je rekao da bi se pitanja vezana za Iran trebala riješiti putem pregovora I političkih i diplomatskih puteva, a ne prijetnji.

XS
SM
MD
LG