Linkovi

EU - BiH: Prvi krug tehničkih pregovora o viznom režinu


Danas je u Briselu održan prvi krug tehničkih pregovora o ukidanju viza građanima BiH za kretanje prostorom Evropske unije. Delegaciji iz Sarajeva je pojašnjena takozvana mapa puta, odnosno uslovi koje je neophodno ispuniti da bi ukidanje viza postalo realnost.

Šef bosanskohercegovačkog pregovaračkog tima Samir Rizvo je tim povodom za Glas Amerike rekao:

"Pa, današnjim sastankom ovdje, u Evropskoj komisiji u Briselu, započele su konkretne aktivnosti vezano za ukidanje viza. Razgovarali smo u detalje o svakom od zathjeva iz mape puta kojih je ukupno 43. Imali smo priliku da čujemo mišljene predstavnika Evropske komisije o svakom od zahtjeva, da čujemo šta to Evropska komisija očekuje od bosanskohercegovačke strane da uradi. Konkretne aktivnosti koje smo dogovorili u narednom periodu su da smo mi obavezni do prvog septembra dostaviti Evropskoj komisiji detaljan izvještaj o trenutnoj situaciji po svakoj tački iz mape puta, te o planiranim aktivnostima i rokovima u kojima imamo namjeru da uradimo ono na što nas obavezuje svaka od tačaka iz mape puta. Nakon toga će Evropska komisija do sredine novembra ove godine napraviti svoju procjenu o našem izvještaju i našim aktivnostima. Nakon toga ćemo biti u prilici da zajednički prođemo kroz mapu puta i provjerimo svaki od zahtjeva i planiramo dalje aktivnosti."

Da proces približavanja BiH i ostatka Balkana evropskim standardima sigurnosti nije samo forma, govore i zaključci današnjeg skupa evropskih ministara. Oni su, pored ostalog, ukazali da Balkan još unijek predstavlja jednu od ključnih ruta za krijumčare drogom iz Azije u EU, da se sa tog područja još uvijek krijumčari oružje, te da su brojne kriminalne grupe sa Balkana uključene u kriminalna djela na prostoru EU, zajedno sa međunarodnim kriminalnim organizacijama.

Zato je zatjev za snažniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontrolu granica, te saradnju policijskih organizacija regiona, međusobno i sa Europolom kako bi se dostigli standardi sigurnosti, sasvim razumljiv i savim obavezujući. Od te tačke.... kada BiH do nje stigne..... ni bezvizni režim za njene državljanje nije daleko.

XS
SM
MD
LG