Linkovi

Samit lidera G-8: Postignut dogovor o smanjenju zagađivanja atmosfere


Lideri 8 najvećih svjetskih sila, okupljeni na samitu u Japanu, danas su saopćili da su postigli dogovor prema kojem će se do 2050. godine, ispuštanje štetnih gasova u atmosferu smanjiti za pola u odnosu na sadašnji nivo.Japanski premijer Yasuo Fukuda , domaćin samita koji se održava na otoku Hokkaido, saopštio je osnovne informacije o tom dogovoru, istakavši takođe da svakoj zemlji ostaju otvorena vrata da dodatno odredi vlastite načine koji će voditi ispunjenu tog zajedničkog cilja. Gospodin Fukuda je posebno naglasio da je cilj dogovora da uspostaviti široku svjetsku političku viziju rješenju problema zagađivanja zemljine atmosferea, ne pravno obavezujući dokument.

Savjetnik predsjednika SAD Georga Busha za pitanja zaštite prirode je, komentirajući postignuti dogovor, izjavio da je opredjeljenje svjetskih sila u skladu sa zahtjevima gospodina Busha da narastajuće ekonomije Indije i Kina, odnosn zemlje koje najviše doprinose emisiji štetnih plinova, takođe budu obavezne uključiti se u ostvarivanje sporazumu.

U prvim reakcijama u povodu tog sporazuma, među njima i rekaciji ministra za zaštitu prirode Južne Afrike, kaže da je sporazum isuviše neodređen. Medjutim, najviši japaski zvaniènbici kažu da ej cilj ovog dogovora da uspostavi jednu široku svjetsku politièku viziju a ne pravni obavezujuæi dokument.

XS
SM
MD
LG