Linkovi

EU - BiH: Dobra početna iskustva primjene SSP-a


U Bosni i Hercegovini su od 1.jula, kada je zvanično počela primjena privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, zabilježena dobra početna iskustva, tako da je realno očekivati da će isti rezultati biti postignut i u narednim fazama ispunjenja ostalih obaveza - izjavio je danas u Banjaluci, tokom obraćanja poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

Gospodin Topčagić je takođe istakao da će koristi od mjera koje su već stupile na snagu imati pojedini proizvođači koji sirovine nabavljaju u zemljama Evropske unije:

«Uveden je novi carinski režim za trgovinu sa Evropskom unijom prema koje su carine ukinute za značajan broj, posebno, industrijskih proizvoda.... naglašam repromaterijala, mašina i opreme ... što su naši privrednici već i do sada tražili. Za veliki broj proizvoda počeo je proces sniženja carina ugovorenom dinamikom. Ne naplaćuje se ni 1 odsto za carinsko evidentiranje za proizvode porijeklom iz Evropske unije.... I to su oni efekti primjene privremenog Sporazuma vidljivi za sve.»

Gospodin Topčagić je saopštio da je realno očekivati da se u narednih pet godina postepeno uspostavi oblast slobodne trgovine između Bosne i Hercegovine i Evropske Unije, podsjetivši da u državnoj upravi BiH trenutno ima oko 250 službenika na svim nivoima vlasti koji su sposobni da preuzmu obaveze u početnoj fazi primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je, s tim u vezi, istakao da entitetski parlament već čini značajne korake na ispunjavanju obaveza prema evropskim integracijama:

«Mi već radimo usklađivanja onog zakonodavstva koje je u domenu Republike Srpske. Da vas podsjetim da smo, recimo na prošlom zasjedanju, usvajali novi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o željeznicama koji nas je prilagođavao određenim direktivama Evropske unije i o razdvajanju upravljanja infrastrukturom i željezničkim operatorima... To je jedan od primjera u okviru kojeg smo napravili ustvari jedan međukorak... Jer, u nekim segmentima, kao što je ovaj sektor, sektor željezničkog saobraćaja, mi nismo u mogućnosti u ovom momentu automatski.... odmah.... prihvatiti sve standarde, jer bi time na neki način veću štetu nanijeli domaćim željezničkim operaterima i željezničkoj infrastrukturi nego kada radimo ovako, korak po korak. Znači, u cijelom nizu zakona, uključujići o ovaj koji sam uzeo za primjer, mi idemo na postepeno usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom.»

Tokom kraće skupštinske rasprave ispoljene su i određene primjedbe zbog načina primjene i predstavljanja privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, počev od konstatacije da

BiH finansijski gubi određena sredstva zbog primjene tog sporazuma, preko dileme o tome da li će doći do daljeg prenosa nadležnosti sa entiteta na državu. Čuli su se i stavovi da je predstavljanje tog sporazuma velika farsa.

XS
SM
MD
LG