Linkovi

BiH - EU: Prvo ispuniti sve pristupne kriterije


BiH je u posljednjih godinu dana poboljšalja saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, ali je nastavak reformi lokalnih vlasti i dalje neophodan, zaključak je današnje sjednice radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regije EU. Članovi komiteta naglasili su da politika proširenja EU ostaje nepromjenjena, te da bi BiH 2010. godine trebala da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Članovi radne grupe za zapadni Balkan podržavaju pristupanje BiH Evropskoj uniji, ali pod uslovom da se ispune svi pristupni kriteriji.

Predsjedavajući komisije Jos Chabert je, podjećajući da EU podržava perspektivu zapadnog Balkana, posebno razvoj demokratije u zemljama koje čekaju članstvo u Evropskoj uniji, istakao:

«Nakon bolnog iskustva sa irskim "ne" na referendum o Lisabonskom ugovoru, dalji rad na proširenju Evropske unije se može i mora nastaviti. Ne smijemo uzimati slobodnu godinu od tog procesa i moramo podržati perspektivu zapadnog Balkana.»

Učestvujući na sastanku radne grupe, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić je naglasio da se lokalne i kantonalne vlasti u zemlji moraju više uključiti u proces implementacije zakona Evropske unije.

Na taj način, smatra gospodin Zvizdić, BiH bi do 2010. godine mogla dobiti status kandidata za pristupanje EU:

«I ono što je jako važno za nas jeste da smo danas razgovarali i o daljoj mogućoj decentralizaciji predpristupnih fondova Evropske unije... o povećanju iznosa predpristupnih fondova .... u smislu naše obaveze da ojačamo naše institucije i ljudske potencijale kako bi mogli u potpunosti aktivno učestvovati i svim programima predpristupnih fondova, a i kasnije u svim programima Evropske unije.»

Komitet regija EU je konsultativno tijelo koje je uspostavljeno 1994. godine kako bi predstavnici lokalnih vlasti mogli da iznesu mišljenja o zakonima koji se primjenjeuju u Evropskoj uniji. Komitet regija trenutno radi na izradi mišljenja o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana koje će biti usvojeno u oktobru ove godine.

XS
SM
MD
LG