Linkovi

SAD - Rusija: Prvi susret Bush-Medvjedev


Predsjednici SAD i Rusije George Bush i Dmitri Medvjedev razgovarali su danas u Japanu, naglašavajući će zajednièki djelovati na eliminiranju nuklearnih prijetnji koje dolaze od Irana i Sjeverne Koreje. Dvojica lidera međutim nisu prevazišla razlike vezane za planirani sistem raketne odbrane u istočnoj Evropi. Današnji susret je bio prvi otkako je gospodin Medvedev preuzeo dužnost ruskog predsjednika početkom maja ove godine.

Govoreći o svom sugovorniku, gospodin Bush je rekao da je novi ruski lider pametan, samouvjeren i da govori ono što misli. Iako je sadašnjem američkom predsjedniku ostalo manje od dvije stotine dana u Bijeloj kući, gospodin Bush je istakao da je uvjeren da može sa ruskim predsjednikom učiniti dosta za općem dobro:

"Podsjetio sam ga da odlazim iz Bijele kuće, ali tek za čest mjeseci. Zato treba požuriti.... a zajedno možemo dosta toga postići. Mnogo je važnih pitanja otvoreno.... Iran, na primjer.... To je pitanje na kojem su Washington i Moskva odranije zajedno radili, a to ćemo i nastaviti kako bismo režim u Teheranu uvjerili da odustane od obogaćivanja uranijuma.»

SAD i zemlje saveznice vjeruju da Iran nastoji steći znanja i kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružje. Iranski režim tvrdi da vrsi process obogaćivanja uranijuma realizira isključivo u mirnodopske svrhe, odnosno za proizvodnju električnu enerije. Uz rješavanje tog pitanja, ruski predsjednik Medvjedev ističe potrebu zajedničkog djelovanja kako bi se osiguralo da i Sjeverna Koreja okonča svoj nuklearni program. Međutim, gospodin Medvjedev se protivi američkom raspoređivanju anti-raketnog štita u istočnoj Evropi:

"Predsjednik Bush i ja imamo razlika u pogledu američkih planova da postave radarske baze u Republici Českoj i presretače raketa u Poljskoj.»

Predsjednik Rusije je također rekao da je s gospodinom Bushom razgovarao o odnosima sa Gruzijom. SAD žele da se ta bivša sovjetska republika pridruži NATO savezu, dok Rusija podržava separatiste u pobunjenim gruzijskim područjima, Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Gospodin Medvjedev je naglasio da će u narednim mjesecima nastojati intenzivirati, inače, dobar dijalog koji je sa američkom administracijom uspostavio njegov prethodnik Vladimir Putin i izrazio uvjerenje da se dobri odnosi dvije zemlje mogu nastaviti i sa budućim američkim predsjendikom.

XS
SM
MD
LG