Linkovi

Novi rekord u Guinness-ovoj knjizi: Dva košarkaška igrališta od iznošenih patika


Djevojčica Eva Di Giovanni je donirala svoje najdraže tene. To je uradila i poznata glumica Cameron Diaz. Uz njih, i desetak hiljada drugih, malih i velikih, poznatih i nepoznatih. Privezane jedna za drugu, lanac iznosšenih patika se protezao dužinom od 2,5 kilometra..... dovoljno da to bude novi Gunnessov svjetski rekord te vrste.

Prošle jeseni je uređivački tim National Geographica pozvao je djecu koja čitaju dječije izdanje tog vrlo popularnog magazina da im pošalju svoje stare tene. Osmogodišnji Peter Wajda je sakupio najviše, više od 500 pari tena. On je patike pakovao u namirisane plastične kese i držao u velikim kutijama koje je postavio u svojoj osnovnoj školi u New Jerseyu. O tome kaže:

«Možete zamisliti kako prilično neprijatno mirišu jedan para tena, ali .....509 pari patika .... nije to nešto što bi valjalo mirisati.»

Na taj mali podvig Petera je inspirisao njegov nastavnik.

«On mi je rekao da i samo nekoliko ljudi mogu donijeti velike promjene. I ja sam zaželio da budem jedan od onih koji pravi velike promjene.»

Nakon formiranja lanca patika početkom ovog mjeseca, sve te tene su prevezene do jedne od fabrike kompanije NIKE, velikog proizvođača sportske odjeće i obuće. Patike će biti samljevene i korištene za pravljenje mase kojom se prekrivaju atletske staze, košarkaška i druga igrališta.

Predstavnica National Geographica Melinda Belows, o količni prikplejneih patika govori na drugačiji način:

«To nije deset hiljada tena, nije to samo šest sati koliko nam je trebalo da u lanac povežemo prikuljene patike.... To dva nova košarkaška igrališta.»

U akciji National Geographica, izdanja za djecu, koja je trajala pola godine učestvovala su brojna djeca iz svih dijelova Amerike. Upravo zbog te brojnosti desilo se ono što je uaista iznenadilo Stuarta Claxtona predstavnik publikacije Guinness, čovjeka koji je navikao na svakakva «rekorderska čuda.» Uz napomenu da je prijašnji rekord bio 840 pari obuće, gospodin Claxton dodaje:

«Očekivao sam da će rekord biti premašen za hiljadu ili dvije pari patika, ali činjenica da je prikupljeno više od 10 hiljada me ošamutila.»

Hiljade, stotine hiljada iznošenih patika, uglavnom neprijatnog mirisa, obično završavaju u otpadu. Sada, će reciklirane u pogonima kompanije NIKE biti jedan od doprinosa ekološkim nastojanjima i djece i odraslih.

XS
SM
MD
LG