Linkovi

Summit G-8: Snažan pritisak lidera afričkih zemalja


Lideri 8 industrijski najrazvijenih zemalja svijeta i Rusije danas su se, prvog dana samita na japanskom ostrvu Hokkaido, našli izloženi jakom pritisku lidera afričkih zemalja da ispune obećanja o značajnom povećanju pomoći Africi. Najviši zvaničnici sedam afričkih zemalja podsjetili su najviše predstavnike zemalja grupe G-8 na obećanja o usmjeravanju pomoći za razvoj Afrike od 25 milijardi dolara do 2010. godine, koja su lideri G-8 dali na samitu u Škotskoj prije dvije godine. Od tada do sada, izdvojena pomoć za razvoj «crnog kontinenta» je vrlo mala. Predstavnici afričkih zemalja upozorili su da brzo rastuće cijene sirove nafte i hrane afričko siromaštvo čine još većim i teže podnošljivim.

I generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon podržao je stavove lidera afričkih zemalja, ističući da su problemi hrane i prehrane, klimatskih promjena i ekonomskog razvoja međusobno čvrsto povezani.

Prvog dana samita lidera grupe G-8 i Rusije predsjednik SAD George Bush i tanzanijski lider Jakaya Kikwete dali su izjave za novinare. Gospodin Bush je istakao da je uveliko razočaran drugim krugom izbora u Zimbabweu na kojem je jedini kandidat bio Robert Mugabe, odnosno manipulacijom koja mu je omugućila da ostane na vlasti. I predsjednik Tanzanije, gospodin Kikwete, se složio sa ocjenama koje je iznio američki predsjednik i dodao da se, ipak, mnogi afrički lideri se ne slažu sa Zapadom o tome šta dalje činiti kada je Zimbabwe u pitanju.

Trodnevni samit lidera zemalja grupe G-8 i Rusije završava se u srijedu u proširenom sastavu, zasjedanjem na kojem će biti prisutni i najviši predstavnici Australije, Kine, Indije, Meksika, Južne Koreje i Južne Afrike.

Održavanje summita G-8, kako je to bilo uobičajeno i ranije, i ove godine prate prosvjedi. Na hiljade demonstranata se okupilo u blizini Saporoa, a njihovi prosvejdi za sada protiču uglavnom mirno. Jedna grupa od oko 50 prosvjednika zaputila se prema hotelu, sjedištu summita, ali su se udaljili nakon kratkog okršaja s policijom.

Japan je, inače, mobilizirao više od 20 hiljada policajaca kako bi održali mir i bezbjednost na ostvru Hokaido i u samom Saporou.

XS
SM
MD
LG