Linkovi

Sarajevo: I nule za rad kantonalnih vlasti


U protekla tri dana građani Sarajeva imali su priliku u ponuđenom anketnom listiću ocijeniti rad kantonalnih vlasti. Anketu na uzorku od 1500 građana je organizovala nevladina organizacija Centar za promociju civilnog društva. Organizatori ankete tvrde da su, prema prvim ocjenama istraživanja, građani Sarajeva nezadovoljni odnosom vlasti prema njima.

«Od do sada obrađenih listića, mislim negdje oko 400, imamo samo pet listića na kojima su date sve petice... Uglavnom su sve jedinice, pa i nule» - kaže o prvim saznanjima iz provedene ankete Mirjana Sirić iz Centra za promociju civilnog društva.

Ulična anketa uvijek je dobar način za provjeravanje ovakvih trdnji. Mišljenja se poklapaju, sudeći po riječima nasumično zaustavljenih i upitanih Sarajlija.

«Nikakvih uslova nema, nikakve budućnosti.... ništa se ne vidi......»

«Zapošljavanje je na prvom mjestu. Ako ima zapošljavanja, imamo sve, imamo kulturu, imamo obrazovanje.... imamo sve ostalo.»

«Mislim da je situacija ovdje jako, jako kritična.... niti vjerujem da će za dugo biti bolje.»

Vođeni javnim iskazivanjem nezadovoljstva građana, dodatne odgovore ekipa Glasa Amerike zatražila je od prvog čovjeka kantonalne vlade, premijera Samira Silajdžića.

Na intervju stižemo u dogovoreno vrijeme, kamera je uključena prije ulaska u premijerov ured.... U toku pripremnog razgovora, premijer tvrdi da mu politički protivnici montiraju anketu o nezadovoljstvu građana:

«.....ovo je politički napad.... protivnika.»

Samo nekoliko minuta kasnije, kada je intervju počeo na reportersku opasku o tom napadu premijerov stav potpuno je drugačiji:

« To vi tako kažete. Ja to nisam rekao.»

Zbunjena, novinarska ekipa još jednom insistira na pitanju o navodnoj političkoj montaži. Premijer kantona Sarajevo Samir Silajdžić se više ne sjeća šta je govorio:

«Smatram da ovo nije politički naručeno... da je ovo ....Centar promo.... koji je i ranije radio i smatram da ovdje nema političkih primjesa.....»

«.... ali Vi ste mi rekli da ima.....?»

« Ne znam.... zaista se ne sjećam šta sam rekao....»

Umjesto da da relevantne odgovore o nezadovoljstvu građana Sarajeva, premijer kantona Sarajevo pokušao je manipulisati novinarima i javnošću:

«Smatram da ovdje nema političkih primjesa i još jednom pozdravljam ovakve aktivnosti.....»

U svijetu novinarstva izvor koji laže gubi kredibilitet. Imaju li javni zvaničnici pravo na javnu laž?

XS
SM
MD
LG