Linkovi

SAD: Amerikanci danas proslavljaju Dan neovisnosti


U Sjedinjenim Američkim Državama danas je praznik, Dan neovisnosti, kojim se obilježava nastanak zemlje prije 232 godine. Na današnji dan, 4. jula 1776. godine predstavnici 13 tadašnjih britanskih kolonija na tlu današnjih SAD zvanično proglasilo neovisnost od Britanije.

Praznik se već po tradiciji obilježava vatrometima širom zemlje, među kojima je jedan od najvećih i najljepših u glavnom gradu Washingtonu. Taj vatromet prati, ako se procjenjuje i preko milion osoba, što turista, što žitelja Washingtona.

Predsjednik SAD George Bush se danas obratio naciji iz savezne države Virdžinije, rodnog mjesta Thomasa Jeffersona, autora američke Deklaracije o neovisnosti i trećeg predsjednika SAD. Gospodin Bush je prisustvovao i ceremoniji prijema u državljanstvo 72 osobe koje su od dans i zvanično državljani SAD. Pozdravno obraćanje bilo je nekoliko puta prekinuto uzvicima manjeg broja prosvjednika, na što je gospodin Bush odgovorio da je i to u skladu sa pravom na slobodu govora, jednoj od vrijednosti na kojima se temelji američka demokratija.

Predsjednički kandidat Demokrateke stranke Barack Obama će učestvovati na jednoj paradi u saveznoj državi Montana, dok njegov rival, predsjednički kandidat Republikanaca, John McCain praznik provodi u svojoj rodnoj Arizoni.

XS
SM
MD
LG