Linkovi

Istraživanja: Moždani impulsi pokreću mehaničku ruku


Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama razvijaju tehnologiju koja omogućava, za sada, majmunu da samo mišlju kontroliše vjestačku ruku.

Na video snimcima kojima se vizuelno dokumentira istraživanje vidi se majmun kako mehaničkom rukom dohvaća poslasticu signalizirajući mislima potrebne pokrete. Ruke su majmunu spriječene da ih koristi, ali on ipak kontroliše pokrete vještačke ruke kojom hvata i ustima prinosi omiljeni slatkiš. U stanju je natrag vratiti «protezu» da bi polizao prste mehaničke ruke.

Da bi omogućili takve pokrete, naučnici sa univerziteta u Pittsburgh-u ugradili su stotine tanjušnih elektroda u dio moždane kore koji kontroliše motoriku majmuna. Žičanim putem moždani impulsi bivaju prenošeni od glave majmuna do jednog kompjutera povezanog sa vjestačkom rukom. Kada majmun svojom mišlju «kaže» mehaničkoj ruci da se pomakne ona to i uradi.

Šta je osnovna svrha takvih eksperimenata?

Doktor, neurolog Andrew Schvartz kaže:

«Na taj način saznajemo mnogo više o funkcioniranju mozga i ubrzano se krećemo prema tački na kojoj ćemo imati neka zaista upotrebljiva saznanja o pulsiranju mozga.»

Po uvjerenju doktora Schwartza veliku korist od istraživanja mogu imati paralizirani pacijenti, osobe sa povredama kičmene moždine ili neurološkim poremećajima. I istraživači sa univerziteta Duke vrše slična istraživanja. Zahvaljujući signalima koje je, takođe, slao jedan majmun robotu na pokretnoj traci, robot je prešao nekoliko hiljada kilometara.

O značaju istraživanje ove vrste govori i doktor Lloyd Hey, specijalista za pacijente-kvadriplegičare.

«Mislim da su istraživanja izuzetno važno jer se njima pokazuje i dokazuje kako misao može biti upotrjebljena da koristi.... da pokreće neku vrstu vanjske naprave. Kada je riječ o kvadriplegičarima, čak i veoma mali napredak u njihovoj sposobnosti da kontrolišu dio vanjskog okruženja može biti od ogromnog značaja.»

Istraživači koji rade na istraživanjima te vrste vjeruju da tehnologija koja sada omogućava majmunu da samo mišlju pokrene određenu aparaturu može za nekoliko godina biti prilagođena tako da je mogu koristiti i ljudi.

XS
SM
MD
LG