Linkovi

New York: "Zelena pekara" u ne-ekološkom gradu


New York je grad poznat po luksuznim i skupim restoranima i priče o tim restoranima ne treba trošiti riječi. Međutim, jedna mala pekara, u kojoj osim ukusnog peciva kupci mogu kupiti i vrlo ukusne poslastice i popiti dobru kavu, u njujorškom kvartu West Village, svojim mušterijama pruža nešto sasvim drugo - priliku da razmišljaju i djeluju ekološki.

Zaposleni u toj pekari, kako mnogi vole reći ekološkoj, ili još jednostavnije "zelenoj," prilično neobičnog imena «Kupka za ptice,» primjera radi, proizvode u stanove i radne prostore kupaca dostavlja isključivo se prevozeći biciklima. To je tek dio napora koji u toj pekari ulažu da bi, kako kažu, održali prvu svjetsku, potpuno ekološku pekaru, kao model i za druge ekološki orijentirane male firme.

Sara Dima, menadžerka u pekari, objašnjava:

«Nastojimo, kroz poslovanje naše pekare, biti podrška ekološkim naporima New Zorka i naših mušterijai biti primjer drugim malim poduzetnicima. Želimo da pokažemo da se sa malo pametno uloženog novca ili biranjem drugačijih materijala za gradnju, ili korištenjem drugačijih namirnica za naše proizvode, može učiniti nešto za zdraviju okolinu. Svi po malo i to je velika razlika.»

U prostoru pekare u upotrebi su su samo ekološki pogodni materijali. Kolači su izloženi na tacnama od reciklirane plastike, pod je nekada bio dio jedne stolarske radionice, pultovi su od nekadašnjih gajbi za transport, a zidovi su dijelom načinjeni i od .....žita.

Šta je sa pekarskim proizvodima?

Na to pitanje gospođa Dima odgovara:

«Sva naša peciva i kolači su od organičkog putera, makrobiotičkog brašna, čokolade, grožđica.... Serviramo samo prirodnu kafu, kuhanu u susjedstvu i mlijeko koje kupujemo kod lokalnih proizvođača.»

Naravo, samo taj ekološki elemenat nije jedini kvalitet pekare «Kupka za ptice.» Jedan stalni kupac koji živi u susjedstvu kaže da je ukus svježeg peciva ono što ga stalno dovodi u pekaru:

«Pošteno govoreći, ne bih dolazio ovamo samo zbog ekologije. Ovo je mjesto prijatno i ljudski toplo. Nadam se da ne umanjujem njihove ekološke napore, da ne potcjenjujem ukus ostalih proizvoda, kada kažem da je ovdje ipak najbolje njihovo pecivo.»

Kupovinom tog peciva, kupci pomažu ekološki pokret ucjelini, jer dio novca koji plate za pecivo ide u fond za borbu protiv globalnog pregrijavanja.

Unatoč zadovoljstvu koje osjećaju zbog svega što okružuje njihov rad, zaposleni u pekari ukazuju da održati eko-biznis u New Yorku nije nimalo lako. Gospođa Dima ističe:

«Teško je raditi na način na koji mi radimo. Nema beneficija, nema poreskih olakšica.... Primjera radi, na odvoz otpadaka plaćamo isto kao i svi drugi, jer grad ne daje nikakve ustupke ili pogodnosti onima koji znatno manje štete okolini.» .

Ipak, mala ekološki vrlo prihvatljiva pekara u velikom ne-ekološkom gradu, opstaje uz uvjerenje zaposlenih da biti "zelen" znači i više mušterija, posebno onih koji brinu o okolišu. Ti i takvi kupci su zaposlenim u «Kupki za ptice" i najsnažnija podrška.

XS
SM
MD
LG