Linkovi

Kolumbija: Briljantno izvedena operacija oslođanja talaca


Ingrid Betancourt, bivša kandidatkinja za predsjednicu Kolumbije, danas se sastala sa djecom, dan nakon što je oslobodjena iz zatočeništva u kojem je držana još od 2002. godine kada su je oteli ljevičarski pobunjenici, pripadnici gerilske gupe FARC, formirane prije 44 godine iz vojnog krila Komunističke partije Kolumbije. Njena djeca su stigla u Kolumbiju u pratnji ministra vanjskih poslova Francuske, Bernarda Kouchnera, da bi se nakon toliko vremana i neizvjesnosti, sastali sa majkom.

Gospođu Betancourt pripadnici FARC, inače najstarije pobunjeničke organizacije u Južnoj Americi, oteli su zajedno s njenom dopredsjedničkom kandidatkinjom Clarom Rojas na jugu Kolumbije. Gospođa Rojas je u zatočeništvu rodila dijete. Oslobođena je početkom ove godine na osnovu sporazuma u kojem je posredovao predsjednik Venezuele Hugo Chavez.

U toj, savršeno planirajnoj tajnoj operaciji kolumbijske vojske, oslobođeno je još 14 talaca, među njima i trojica Amerikanaca, privatnih poduzetnika koji su radili za američko ministarstvo odbrane. Trojica američkih državljana su prebačeni u vazduhoplovnu bazu u Teksasu, gdje su se, uz obavljanje medicinskih pregleda, sastali sa svojim obiteljima. Oni su bili uhvaćeni 2003. godine, nakon rušenja aviona tokon jedne operacije protiv krijmčara droge.

Svi oslobođeni taoci držani su u FARC-ovim tajnim logorima u kolumbijskoj džungli. Smatra se da ta teroristička organizacija i dalje drži više od 700 talaca na raznim lokacijama.

Kolumbijski ministar obrane Juan Mendel Santos istakao je da su u operaciju oslobađanja talaca bili uključeni obavještajci i pripadnici specijalnih jedinica kolumbijske vojske koji su se infiltrirali u gerilsku ćeliju, zaduženu za taoce, te dodao da je operacija težak udarac za FARC.

Predsjednik SAD George Bush je, tokom telefonskog razgovora, četitao kolumbijskom predsjedniku Avaru Uribeu na briljatno planiranoj i izvrsno izvedenoj operaciji.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je rekla da je Bijela kuća bila upoznata sa planiranjem operacije, ali da zasluge pripadaju kolubijskim snagama.


XS
SM
MD
LG