Linkovi

BiH: Za dnevnice državnih službenika 10 miliona KM


Nakon negativne ocjene o radu vlade u BiH za prva četiri mjeseca ove godine, koju je nedavno objavio nevladin sektor, i državna Kancelarija za reviziju objavila je izvještaj o poslovanju institucija BiH za prošlu godinu. Prema ocjenama revizora, od skoro 60 kontrolisanih državnih institucija, bez negativnih zamjerki prošlo je njih 11. Prema današnjem izvještaju, u prošloj godini najlošije su poslovala državna ministarstva finansija, vanjskih poslova i odbrane.

Skoro 2 miliona maraka novca građana u prošloj godini potrošeno je na telefonske račune mobitela državnih službenika. Njihove dnevnice građane su koštale okruglih 10 miliona maraka – navodi se, pored ostalog u danas prezentiranom izvještaju o državnoj potrošnji. Zakon o javnim nabavkama se najviše krši pri nabavci automobila, goriva, kompjutera, internet usluga i molersko-farbarskih radova.

Glavni revizor BiH Milenko Šego takođe je ocijenio da se nepravilnosti u radu institucija najviše odnose na i neriješena pitanja imovine, popis sredstava, planiranje budžeta, naknade zaposlenima po raznim osnovama....

On je mišljenja da zbog mnogostrukih kršenja zakonskih odredbi mijenjati postojeća zakonska rješenja.

«Sama činjenica, a što ne amnestira revidirane institucije, da skoro svaka institucija ima kvalifikaciju... znači propust, nepravilnost.... kršenje Zakona o javnim nabavkama govori, između ostalog, da i taj zakon treba popraviti. Sigurno je da ćemo na osnovu ovih nalaza o javnim nabavkama dodatno analizirati i vjerojatno raditi jednu reviziju sa drugačijim pristupom.»

Glavni revizor za BiH konstatovao je da za godinu dana nije ostvaren napredak i da finansijsko poslovanje institucija BiH nije zadovoljavajuće. Od prošlogodišnjih preporuka za poboljšanje poslovanja izvršeno je tek pola, tvrdi gospodin Šego.

«U razvijenim zemljama, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji ... na primjer, procenat realiziranih preporuka je negdje oko 90 posto. Dakle, mi još uvijek imamo problem, jer procenat poštivanja naših preporuka nije na zadovoljavajućoj razini.... Premda imamo.... evo prvi put... da je on prešao 50 posto.... 53 posto imamo taj procenat.»

U izvještaju o poslovanju državnih institucija dodijeljene su i pozitivne ocjene. 11 instutucija, među kojima i tužilaštvo BiH, ocijenjeno je pozitivno. Interesantno je da među pozitivno ocijenjenim nema nijednog državnog ministarstva. Revizorski izvještaj trebao bi se uskoro naći pred državnim parlamentom, gdje bi trebao biti potvrđen ili osporen.XS
SM
MD
LG