Linkovi

Uz oslobođajuću presudu Naseru Oriću: Oštre reakcije iz Republike Srpske


Pravosnažna presuda Apelacionog vijeća Haškog tribunala kojom je Naser Orić oslobođen krivice za zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici predstavlja krah međunarodnog prava i nedopustivu primjenu dvostrukih standarda u pravosuđu - saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske Rajka Kuzmanovića. U saopštenju se takođe konstatuje, da se takvom presudom bezočno guši pravo i pravda, narušava povjerenje u rad i neutralnost Tribunala. Presuda predstavlja lošu poruku za Bosnu i Hercegovinu, a takva primjena prava,kako se ističe, ugrožava proces pomirenja i tolerancije među narodima u BiH. Gospodin Kuzmanović, stoga, ističe da pravda u ovom slučaju nije zadovoljena, uz apel da svi počinioci zločina nad Srbima u Srebrenici budu otkriveni i adekvatno kažnjeni.

Direktor Sekretarijata Vlade Republike Srpske za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina Jovan Spaić je okvalifikovao više nego razočaravajućom oslobađajuću presudu Naseru Oriću, podsjećajući da su Žalbeno i Pretresno vijeće Haškog tribunala konstatovali da su nad Srbima u Srebrenici od septembra 1992. do marta 1993. godine počinjeni užasni zločini. On je saopštio da je MUP Republike Srpske zbog tih zločina nadležnim tužilaštvima podnio izvještaje protiv 15 osoba među, kojima je bio i Naser Orić.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić je ocijenio da su današnjom presudom Haški tribunal i međunarodna zajednica uvrijedili srpski narod i sve njegove žrtve i pozvao sve preostale haške optuženike da se zbog te presude, kako je rekao, ni po koju cijenu ne predaju Haškom sudu. Oslobađajuću presudu Naseru Oriću osudile su i vodeće, vladajuće i opozicione političke stranke u Republici Srpskoj.

S druge strane, načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić je saopštio da se današnjom presudom pokazao karakter sukoba na području srebreničke opštine što, po njemu, znači da Armija BiH nije planski, sistemski i organizovano vršila zločine, kao što su to radile tadašnje Vojska i policija Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG