Linkovi

Haški tribunal: Naser Orić oslobođen optužbi


Pravosnažnom presudom je danas Apelaciono vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije oslobodilo nekadašnjeg zapovjednika odbrane Srebrenice Nasera Orića, krivnje za zločine kakve mu je pripisivala optužnica. Orić je optuživan za zločine počinjene nad Srbima u vremenu od 1992. do 1993. godine. Po istoj optužnici, Orić je prije tri godine osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 2 godine. Tom presudom tada je sankcionirano o Orićeva krivnji da nije spriječio zločine koji su počinjeni nad, kako je rečeno, ne-bošnjačkim življem Srebrenice.

Danas je, međutim, Apelaciono vijeće haškog tribunala preinačilo prvostepenu presudu i djelimično uvažilo žalbu osuđenog. Zaključeno je da je počinjena greška time što je Orić proglašen krivim, jer se , prije toga, nije utvrdilo ko je, u stvari, počinitelj zločina i da li je počinilac (ili oni) bio potčinjen osuđenom.

Apelaciono vijeće nema sumnje u to da su počinjeni zločini nad Srbima Srebrenice, posebno u policijskoj stanici tog grada. Međutim, dokaz o tome nije i dokaz o krivnji samog Nasera Orića, naglašava se, uz podsjećanje da za presudu treba dokazati da je, izvan svake razumne sumnje, postojala veza između počinilaca zločina i optuženog.

Zbog toga je svojeveremno zatraženo od tužitelja da predoče dodatne dokaze koji bi uspostavili tu vezu, a koji nisu ranije, u prethodnom dijelu procesa, prezentirani.. Kako tužitelji nisu bili u stanju to i da učine ni nakon toga, Apelacionom vijeću nije preostalo ništa dugo nego da Nasera Orića oslobodi svih optužbi.

XS
SM
MD
LG