Linkovi

U susret olimpijskim igrama: Sportisti traže primirje za Darfur


Veliki broj sportaša iz cijelog svijeta potpisali su pismo kojim se od međunarodne zajednice zahtijeva da prisile sukobljene strane u regionu Darfura u Sudanu, na primirje tijekom održavanja olimpijskih igara u Pekingu.

Primirja u vrijeme olimpijskih takmiženja su tradicija još iz vremena stare, antičke Grčke, kada su sportaši iz rivalskih gradova-država imali osiguran bezbjedan put na igre i natrag kući. Ta ideja je u ova moderna vremena potvrđena i brojnim rezolucijama Generalne skupštine UN-a. Posljednji takav poziv na primirje je predložila upravo Kina 2007. godine.

Ovog puta, jedna šira koalicija aktivista želi da se to primirje obavezno primijeni na Darfur. U sukobu između provladine milicije i pobunjenika sa juga Sudana ubijeno je i poginulo oko 300 hiljada ljudi, dok su 2,5 milijuna osoba je raseljeno. Aktivisti žele da primirje traje 55 dana, tako da humanitarni radnici i međunarodni mirovnjaci mogu ući u region i pomoći.

Amerikanac Joey Cheek, natjecatelju u brzom klizanju, jedan je od 130 sportaša koji su potpisali pismo za Darfur. Pismo je upućeno Međunarodnom olimpijskom komitetu, generalnom tajniku UN-a i zemljama-stalnim članicama Vijeća sigurnosti.

Govoreći u ime aktivista Joey Cheek je istakao:

«Primirje prije, tijekom, i nakon olimijskih igara, bi se moralo poštivati. To je tradicija, a međunarodnoj zajednici bi dalo rijetku priliku da poduzme konkretne korake u zaštiti civila u Darfuru i u cijelom Sudanu. Nadam se da će ovo biti primjerom i za druge slične akcije, jer mi, poptisnici pisma i mnogi, mnogi drugi, iskreno vjerujemo da to što želimo jeste u istinskom duhu olimpijskih igara i tradicije.»

Kina je najveći trgovinski partner Sudanu. Pored ostalog, uvozi dvije trećine sudanske nafte. Aktivisti za Darfur su olimpijadu 2008. nazvali genocidnom, za što Kina tvrdi da je nefer i netačno. Aktivisti smatraju da Peking može prisiliti Khartoum da okonča nasilje u Darfuru.

Jill Savitt, direktorica grupe «San za Darfur» kaže da je skoro putovanje generalnog tajnika UN Ban Ki-moona u Peking, sjajna prilika da se osnaži podrška olimpijskom primirju za Darfur:

Pozivamo generalnog tajnika Ban Ki-moona i predsjendika Kine Hu Jintaoa, da zajedno dignu glas i zahtijevaju primirje za Darfur u vrijeme igara. Oni mogu pozvati sve članice Vijeća sigurnosti da im se u tome pridruže. To bi konačno moglo pokazati da postoji politička volja međunarodne zajednice da se stane u kraj nasilju u Darfuru.»

Da podsjetimo, vlada Sudana stoji na stajalištu da mirovne snage UN i Afričke unije trebaju biti sastavljene uglavnom od trupa afričkih država. Takav uslov već odavno odgađa slanje mirovnih snaga u područje Darfura.

XS
SM
MD
LG