Linkovi

BiH u susret izborima: Predstavljen projekat "Edukacija i motivacija birača."


Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) predstavila je danas projekt "Edukacija i motivacija birača", čiji je osnovni cilj educirati birače o izmjenama Izbornog zakona i motivirati ih da izađu na lokalne izbore u oktobru.

Vrijednost projekta je 800.000 KM, a sredstva su osigurana zahvaljujući donacijama vlade Sjedinjenih Američkih Država, te ambasada Holandije i Švedske u BiH, a projekat će biti implementiran uz pomoć OSCE-a i Udruženja izbornih zvaničnika koji imaju veliko iskustvo u organizaciji izbora.

Predsjednik CIKBiH Suad Arnautović izjavio je da će zahvaljujući tom projektu pred lokalne izbore u oktobru biti omogućeno jačanje kapaciteta CIK-a u informatičkom segmentu, te provođenje kampanja čiji je cilj osigurati da svi državljani BiH koji imaju pravo glasa to pravo i ostvare. Projekt podrazumijeva i specijalne propagandne aktivnosti, uključujući spotove, letke, oglase u novinama i direktne susrete s biračima, naveo je gospodin Arnautović.

Američki ambasador u BiH Charles English je kazao da je cilj projekta pomoći CIK-u da pokrene široku kampanju kako bi se svi građani potakli da glasaju na lokalnim izborima. Pravo glasa je osnovno pravo i obaveza, te se mora osigurati da građani vjeruju u izborni sistem, naglasio je gospodin English. Pritom, kako je rekao, sve političke stranke trebaju dati svoj doprinos. Zato ih je pozvao da predlože kandidate koji će osigurati da općine rade sve što je potrebno za građane, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

XS
SM
MD
LG