Linkovi

SAD - Kina: Kongresmeni spriječeni da se susretnu sa advokatima aktivista za poštivanje ljudskih prava


Dvojica američkih kongresmena Chris Smith i Frank Wolf izjavili su po povratku iz Kine da su ih visoki kineski zvaničnici spriječili da se, tokom posjete Pekingu, susretnu sa advokatima koji zastupaju aktiviste za poštivanje ljudskih prava. Oni su u prošlu nedjelju trebali imati večeru sa trojicom advokata, ali se advokati nisu pojavili, jer su - kako su kongresmeni rekli - bili zaplašeni, odvedeni negdje drugo ili stavljeni u kućni pritvor.

Kongresmeni Smith i Wolf su, kako su takođe istakli, predsjedniku komisije kineskog parlamenta za vanjske odnose Li Zhaoxingu uručili listu sa imenima 734 politička zatvorenika u Kini.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jinchao je, odgovarajući na navode američkih kongresmena, izjavio ministarstvo ne zna za tu listu i dodao da, ukoliko je takva lista dostavljena, taj čin nije u skladu sa zvaničnom posjetom američkih parlamentaraca.

Dvojica kongresmena su, također, izjavili da bi predsjednik SAD George Bush trebalo da ponovo razmotri odluku da prisustvuje otvaranju olimpijskih igara u Pekingu. Oni su kinesku vlast optužili da koristi igre kako izgovor za, kako su to nazvali, «masivnu raciju» na ljudska prava.

XS
SM
MD
LG