Linkovi

Irak: Tužba za korupciju vezanu za program "Nafta za hranu"


Iračka vlada je podnijela tužbu protiv 46 međunarodnih kompanija i dvojice američkih naftaša, optužujući ih da su, zahvaljući podmićivanju, profitirali na poslovima obavljanim u vrijeme provođenja programa Ujedinjenih nacija «Nafta za hranu.» Tužbu je jučer predata američkom federalnom sudu u New Yorku i u njoj se navodi da su poslovnim dogovorima, baziranim na korupciji, milijarde dolara koji su trebale biti potrošene na hranu, lijekove i drugu pomoć Iračanima otišle na drugu stranu.

Glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabbagh izjavio je da Irak takvim potezom ne namjerava da obeshrabri ili odbije inostrane ulagače, te istakao da će poslovi sa naftom i drugi u Iraku biti vođeni transparentno i u skladu sa zakonom.

Programom «Nafta za hranu» bivšem iračkom režimu bilo je dozvoljeno da prodaje naftu kako bi osiguran novac za humanitarne potrepštine u vrijeme dok je Irak bio pod sankcijama UN-a od 1996. do 2003. godine.

Dvojica američkih biznismena navedenih u tužbi su naftaši iz Texasa Oscar Wyatt i David Chalmers. Američki sud je prošlog novembra osudio gospodina Wyatta na godinu dana zatvora zbog podmićivanja iračkih zvaničnika za dobijanje sporazuma o kupovini nafte.

Među optuženim komapnijama su Chevron, Siemens AG i australijski izvoznik AWB Limited.

XS
SM
MD
LG