Linkovi

Kina: Zahvalnost za američku pomoć nakon zemljotersa


Predsjednik Kine Hu Jintao i drugi visoki kineski zvaničnici izrazili su zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za pomoć upućenu nakon katastrofalnog zemljotresa u pokrajini Sichuan. Gospodin Jintao je to učinio tokom današnjeg susreta sa državnim sekretarom Condoleezzom Rice.

Govoreći o spremnosti kineskih vlasti da prihvate pomoć iz inostranstva gospođa Rice je istakla da je Kina reagirala na pravi način, za razliku od reagiranja burmanskog režima nakon katastrofalnog naleta ciklona Nargis. U samom naletu ciklona i zbog pravovremenog nedozvoljavanja pružanja pomoći iz inostrastva u Burmi je nastradalo je više od 130 hiljada osoba.

Gospođa Rice je, inače, u dvodnevnoj posjeti Kini u cilju daljeg unapređenja odnosa dvije zemlje. Ona je jučer posjetila zemljotersom pogođeno područje Sichuana u kojem je, prema zvaničnim kineskim podacima, poginulo 70 hiljada ljudi. Na području zahvaćenom zemljotresom, prema podacima agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, šteta nanesena samo poljopprivrednim kulturama i zemljištu je oko, kako je procijenjeno, 6 milijardi dolara. Više od 30 miliona ljudi ostalo je bez najvećeg dijela imovine, uključujući velike zalihe žitarica, povrća i živu stoku. U provinciji Sichuan biće potrebno između tri i pet godina za obnovu poljoprivredne proizvodnje na nivou prije zemljotresa.

XS
SM
MD
LG