Linkovi

Nakon izbora u Zimbabveu: Različite reakcije u Africi i svijetu


Novoizabrani, odnosno dosadašnji predsjednik Zimbambvea Robert Mugabe je toplo dočekan na samitu zemalja, članica Afričke unije koji se održava u Egiptu, uprkos međunarodne zabrinutosti za legitimnost drugog kruga predsjedničkih izbora u njegovoj zemlji.

Gospodin Mugabe je danas stigao u glavnu konferencijsku dvoranu u pratnji egipatskog predsjednika Hosni Mubaraka i predsjednika Tanzanije Jakaya Kikwete, koji je na čelu rotirajućeg predsjedništva Afričke unije.

Lideri mnogih zemalja su u petak ponovljeni krug predsjedničkih izbora u Zimbabveu ocijenili sramotnim, a promatrači izbora u ime Afričke unije su danas saopćili da izbori nisu udovoljili demokratskim standardima Unije.

Međutim, lideri zemalja, članica Afričke unije su se do sada suzdržali od direktnih kritika gospodina Mugabea. Otvarajući summit, predsjednik Tanzanije je samo govorio o izazovima koji stoje pred Zimbambveom, dok je predsjednik Komisije Afričke unije Jean Ping rekao da Afrika mora učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne Zimbabveu da razriješi unutarnje političke konflikte.

Gospodin Mugabe je jučer proglašen pobjednikom drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima je bio jedini kandidat i odmah položio zakletvu na šesti uzastopni mandat predsjednika Zimbabvea. Opozicijski lider Morgan Tsvangirai je prošle sedmice odustao od utrke zbog nasilja nad njegovim pristalicama. Predstavnici njegova partije, Pokreta za demokratske promjene, kaže da su pro-Mugabeovski militanti ubili na desetine i povrijedili na hiljade njihovih pristalica.

Mada Zimbabve nije u fokusu dnevnog reda dvodnevnog summita Afričke unije, danas je Sjeverna Afrika pozvala predsjednika Mugabea i njegovu ZANU-PF partiju da otpočne razgovore sa opozicijom o formiranju prelazne vlade.

U isto vrijeme, najviši zvaničnici i diplomati širom svijeta pozivaju Afričku uniju da odbaci rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u Zimbabveu.

Britanski premijer Gordon Brown je danas rekao da niko u cijelom svijetu neće priznati ponovni izbor Roberta Mugabea za predsjednika Zimbambvea. Brown je od lidera Afričke unije zatražio da jasno stave do znanja da u toj zemlji mora biti formirana nova vlada.

Ranije je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izdao saopćenje u kojem se ističe da su izbori u Zimbabveu bili puni nedostataka i od Mugabea traži da se postigne odogovarajući dogovor sa opozicijom.

Američki državni sekretar, Condoleezza Rice, boraveći danas u Pekingu, pozvala jeVijeće sigurnosti UN-a da razmotri pitanje Zimbabvea. Ona je istakla da očekuje da UN učini više od pukog objavljivanja saopćenja.

XS
SM
MD
LG