Linkovi

Vrhovni sud presudio da Amerikanci imaju pravo da posjeduju oružje


Po prvi puta u povijesti vrhovni sud Sjedinjenih država je donio odluku da Amerikanci imaju pravo da posjeduju oružje za samoodbranu. Sud je tako preinačio najoštriji zakon o oružju u zemlji: zabranu o posjedovanju pištolja u glavnom gradu Sjedinjenih Drzava, Washingtonu . Sudije su donijele odluku da drugi amandman na ustav osigurava pravo pojedincu na nošenje oružja, zbog čega zagovornici predvidjaju da će sudovi raspravljati o još mnogim lokalnim zakonima o nošenju oružja. Izvještava Chris Simkins.

Okupljni kod zgrade američkog vrhovnog suda, pristalice prava na nošenje oružja pozdravljaju odluku kojom se pojedincima daje pravo da posjeduju oružje. To je prvi put da je visoki sud presudio da Amerikanci imaju ustavno pravo da posjeduju vatreno oružje, za sport ili za samoodbranu. U odluci 5:4, vrhovni sud je preinačio zabranu na posjedovanje oružja u Washington DC-u koja je na snazi bila pune 32 godine. Bonnie Hall je članica grupe koja se zalaže za pravo posjedovanja oružja nazvane Second Amandment Sisters.

Časni stanovnici DC-a imaju pravo da se brane od kriminalaca. Vrijeme je da se ljudi u DC-u konačno mogu braniti. Mislim da će to smanjiti procenat kriminala, kaže Bonnie Hall.

Odlukom suda se interpretira drugi amandman na ustav kao očuvanje prava pojedinca na posjedovanje oružja. Amandman se odnosi na državne milicije, koje su osnivači zemlje svojevremeno smatrali važnim za odbranu države. Ovom odlukom suda se medjutim ne ograničava posjedovanje oružja samo na službu u miliciji. Zvaničnici Washignton DC-a kažu da je zabrana dovela do dramatičnog smanjenja nasilnog kriminala. Sheri MacNeil, sa organizacijom Kampanja Brady za spriječavanje nasilja oružjem kaže da će dijelovi odluke imati pozitivan utjecaj.

Sudije vrhovnog suda su rekle da će na snazi biti razumna ograničenja. A to uključuje provjere dosijea svake individue, a stoji i ograničenje na mjesta kao što su škole, gdje ne možete imati oružje. Dakle, razumna ograničenja, i to je ono što naša organizacija podržava, kaže Sheri MacNeil.

David Bowers, osnivač grupe pod nazivom No Murders DC (Ne ubistvima u Washingtonu) kaže da više oružja na ulici neće donijeti ništa dobro.

Realnost je da, ako imamo grad u kojem svako hoda naoružan, spreman da potegne obarač, razdražen, neko ko traži sukob, onda ‘e to vjerovatno dovesti do dodatnog nasilja, kaže gospodin Bowers.

Policija sada ima 21 dan da izradi nove regulative koje se tiču posjedovanja oružja u Washingtonu. Analitičari kažu da bi odluka vrhovnog suda mogla dovesti do još nekih pravnih izazova. Jedan sudija, koji je bio u manjini, je napisao da ova odluka prijeti da će u pitanje dovesti ustavnost zakona o oružju u cijeloj zemlji.

Odlukom suda se interpretira Drugi amandman na Ustav kao očuvanje prava pojedinca na posjedovanje oružja. Amandman se odnosi na državne milicije, koje su osnivači zemlje svojevremeno smatrali važnim za odbranu država, i tadašnje Unije, koja je prerasla u današnje Sjedninjene Države Amerike.

XS
SM
MD
LG