Linkovi

Romi u BiH: Populacija u stanju posebnih socijalnih potreba


Zapošljavanje, stambeno i zdravstveno zbrinjavanje a, djelomično, i obrazovanje su najveći problemi sa kojima se suočava romska populacija u Bosni i Hercegovini – istaknuto je,između ostalog, na sjednici odbora za Rome pri Savjetu ministara BiH koja je održana u Banjaluci.

«Romi žive vijekovima u teškom položaju. U Federaciji BiH i Republici Srpskoj ima jedan dio nomada, a jedan dio živi normalno, zajedno sa ostalim stanovništvom» kaže Saša Mašić, predsjednik Odbora za Rome pri Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

U cilju poboljšanja položaja Roma, Savjet ministara BiH bi do sredine jula trebao usvojiti nekoliko akcionih planova za sistemsko rješavanje ključnih problema romske populacije što podrazumijeva i tačno uvrđivanje njihovog broja u Bosni i Hercegovini.

«Prema popisu stanovništva broj Roma iznosi 6.868. Međutim, prema istraživanjima koja su provedena relevantnim znastvenim metodam taj je broj daleko veći i kreće se oko oko 70 tisuća osoba koje su u stanju posebnih socijalnih potreba. Da bi se riješili njihovi problemi potrebno je osigurati ogromna finasijska sredstva za stanogradnju, za zapošljavanje, za zdravstvenu zaštitu.... koja u desetogodišnjem periodu dostižu sumu od oko 400 miliona konvertibilnih maraka» - kaže Ivica Kovačević, potpredsjednik spomenutog odbora.

Jedan od problema sa kojima se suočavaju Romi je i neadekvatno obrazovanje. Prema mišljenju,predstavnika romskih udruženja, posljednjih godina na ovom planu je učinjeno mnogo, a gospodin Mašić iznosi i određene podatke koji to ilustruju.

«Od 2000-te do sada za 50 do 70 odsto više djece je uključeno u osnovno i srednje obrazovanje. Samo u okviru akcije «Obrazovanje gradi BiH» za sada i ove godine stipendirano je 70 srednješkolaca, što govori da se na obrazovanju romske djece radi mnogo.»

Kako je istakuto na sjednici Odbora za Rome pri Savjetu ministara B i H,usvajanjem akcionih planova za zapošljavanje, stanogradnju i zdravstvenu zaštitu Roma bile bi stvorene pretpostavke za potpisivanje deklaracije o pristupanju programu zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom Dekada Roma što podrazumijeva i pristup finansijskim sredstvima iz međunarodnih fondova za sistemsko rješavanje ovih problema.

XS
SM
MD
LG