Linkovi

Proces denuklearizacije Sjeverne Koreje: Pyongyang napokon predao dugo očekivani izvještaj


Sjeverna Koreja je dostavila dugo čekani izvještaj o nuklearnim aktvnostima, na što su SAD Države odgovorile najavom ukidanja nekih sankcija i uklanjanja vlade u Pyongyangu sa crne liste terorističkih režima i zemalja. Govoreći rano jutros u Bijeloj kući američki predsjednik George Bush je taj potez sjevernokorejskog režima je nazvao važnim korakom, i rekao da će Washington odgovoriti dvostrukom akcijom - ukidanjem dugopostojećih trgovinskih sankcija protiv Pyongyanga i procesom uklanjanja Sjeverne Koreje sa terorističke crne liste.

Gospodin Bush je takođe istakao da je bitno da Sjevrena Koreja i nadalje pokaže ozbiljnost i posvećenost procesu okončanja programa nuklarnog naoružanja.Tokom narednih 45 dana Sjedinjene Države će pažljivo analiyirati poteye i napore napore Sjeverne Koreje prije njenog definitivnog uklanjanja sa crne liste.

Predstavnici Sjeverne Koreje danas su taj izvještaj predali kineskim zvaničnicima. Kina je, inače, domaćin šestostranih pregovora o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje.

Govoreći na susretu ministara vanjskih poslova G-8, osam najrazvijenih svjetskih zemalja, u Tokiju japanski ministar vanjskih poslova Masahiko Komura je danas rekao da je ta dostavljanje izvještaja samo jedan korak u procesu okončanja programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje.

I generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je rekao da je takav razvoj događaja šansa da se ubrza process denuklearizacije Sjeverne Koreje.


XS
SM
MD
LG