Linkovi

Himna i grb Republike Srpske: Tri različita koncepta


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Nacrt ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni kojim su predviđena dva rješenja entitetske himne koja je prije nekoliko godina osporena odlukom Ustavnog suda BiH. Riječ je o rješenjima «Moja Republika» autora Mladena Matovića i «Majka Zemlja» Dušana Šestića, autora i himne Bosne i Hercegovine. Međutim, nije izvjesno da li će bilo koje od tih rješenja, kao i prijedlog entitetskog grba, postati zvanična obilježja Republike Srpske jer su stranački stavovi o tome poprilično suprotstavljeni, ističe predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić:

«Postoje tri različita koncepta u parlamentu. Jedan je koncept koji u suštini zastupaju političke partije bošnjačke proviniencije i koji pod raznim argumentima i obrazloženjima polaze od toga da Republici Srpskoj ne trebaju ni grb, ni himna. Drugi koncept je koncept koji uglavnom zastupaju SDS i SRS, a koji govori isključivo o starom grbu i himni, što je odlukom Vrhovnog suda BiH stavljeno van snage, i po kojem žele da se vrate «Bože pravde» i grb Nemanjića. I treći koncept, koncept skupštinske većine u ovom momentu, koji je jedan, kako ga nazivamo, aktivni pristup. S obzirom da je Republika Srpska od maja prošle godine bez simbola to je koncept traženja prihvatljivih, adekvatnih rješenja grba i himne Republike Srpske.»

Međutim, potpredsjednik Narodne skupštine Šefket Hafizović smatra da Republici Srpskoj nisu potrebni ni himna ni grb:

«Ne mogu biti, u tekstualnom smislu, rješenja koja apriori ovaj dio Bosne i Hercegovine žele predstaviti kao državu. A to tako zaista i figurira. Zemlja je nešto što u pravnoj terminologiji predstavlja državu. Kada je u pitanju i predlog himne i buduće rješenje grba nije, dakle, prihvatljivo ni jedno ni drugo rješenje budući da u takvim obilježjima Bošnjaci ne mogu prepoznati svoj identitet i mi smo protiv takvih rješenja.»

Protiv predloženih rješenja, ali iz svojih razloga, su i poslanici opozicije, ističe šef poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić:

«Naš stav je... himna «Bože pravde.» Doći će demokratsko vrijeme. Sramota je da bilo koja vrsta, da kažem, pravnog sistema ili pravne države vodi proces u vezi sa pjesmom, melodijom... sa njenim sadržajem i to je za nas iz SDS neprihvatljivo. Uvjeravam vas da narod i građani Republike Srpske nikada neće zaboraviti himnu «Bože pravde.»

O prijedlozima za himnu izjasniće se Komisija za simbole Republike Srpske čiji mandat uskoro ističe, a potom ponovo Narodna skupština koja će zauzeti stav i o prijedlogu entitetskog grba. Ukoliko bude zatražena zaštita vitalnog nacionalnog interesa pred Vijećem naroda, o svemu će konačnu riječ dati Ustavni sud Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG