Linkovi

Berlin: Uspješna donatorska konferencija za pomoć  Palestincima


Predstavnici brojnih zemalja koji su se okupili međunarodnoj donatosrkoj konferenciji u Berlinu obećali su pomoć Palestinskoj samoupravi u vrijednosti višoj od 240 miliona dolara.

Donacije su namijenjene reformi i jačanju policije i pravnim institucijama Palestinske samouprave. Međunarodni izaslanik za Srednji Istok, bivši britanski premijer Tony Blair je izjavio da Palestince upravo trebaju pomoć kako bi izgradili funkcionalan i efikasan pravosudni sistem, koji bi bio i okvir za buduću palestinsku državu.

Predstavnici Njemačke, domaćina konferencije, izrazili su zadovoljstvo ishodom skupa i istakli da su donacije istinske prevazišle očekivanja. Inače je više od 40 zemalja poslalo delegacije, a među sudionicima konferencije bili i su američka državni tajnica Condoleezza Rice, palestinski premijer Salam Fayyad i izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni.

U međuvremenu je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas u Bethlehemu na Zapadnoj obali izjavio da Jerusalem mora biti i izraelski i palestinski. On je dodao da je Jerusalem sveti grad za Jevreje, muslimane i krčćane, i da ga, kao grad, ne može držati samo jedna strana. Gospodin Sarkozy je također pozvao na okončanje izgradnje židovskih naselja na palestinskim teritorijama. Boravkom u Bethlehemu i susretom sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, francuski predsjednik je okonačao trodnevnu posjetu Izraleu i palestinskim teritorijama. Boravak u Izraelu bila je prva posjeta najvišeg zvaničnika Francuske u posljednih 12 godina.XS
SM
MD
LG